Getest: Google Pixel 9 Pro Fold

DoorRedactie

3 oktober 2024
Review Google Pixel 9 Pro Fold

Met de lancering van de Google Pixel 9 deze zomer, bracht de Amerikaanse techreus hun vouwbare smartphone ook naar de Benelux. Bovendien doet Google hier iets wat eigenlijk nog niet zo vreemd is. Zo was de vorige, en meteen ook de eerste, foldable nog een losstaand model. Dit jaar maakt Google hem onderdeel van de Pixel 9 reeks, waardoor we dus uitkomen bij de Pixel 9 Pro Fold.

Een strak en modern design

Bij het ontwerp van de Google Pixel 9 Pro Fold vertrokken de ontwerpers vanaf het design van de Pixel 9 Pro. Zo heeft het scherm aan de voorkant met 6,3” dezelfde afmetingen als de Pro. Afgezien van de linkerzijde natuurlijk, waar je een uitgesproken dikke rand krijgt voor het scharnier van deze foldable. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, gezien het scharnier ergens zijn ruimte moet krijgen. Verder is hij met een dikte van 10,5 mm niet dikker dan een normale smartphone, waardoor hij dus goed in je broekzak past. Het is wel jammer dat Google de brede camerabalk van de vorige Fold heeft vervangen. Het design wijkt bovendien sterk af van het strakke langwerpige design van de Pixel 9. In de plaats daarvan gebruikt Google een rechthoekig eiland in de linkerbovenhoek waardoor het toestel weer gaat wiebelen op tafel.

Pixel 9 Pro Fold met grootste vouwbaar scherm

Aan de buitenkant gebruikt Google een scherm van 6,3” met een beeldverhouding van 20:9. Doordat dit dezelfde ratio’s zijn als bij de gewone Pixel 9 beschik je dus ook bij gebruik van enkel het voorste scherm over een degelijke scherm. Wel is het jammer dat Google op de 9 Pro Fold geen gebruik maakt van een ltpo-scherm. In de plaats krijg je het Actua Smooth OLED Display voorgeschoteld met resolutie van 1080×2424 bij 422 PPI en een variabele refreshrate van 60-120 Hz. Zo gaat het Always-on display al snel wat meer batterij opslorpen.

Eens opengevouwen weet Google wel te imponeren met de Pixel 9 Pro Fold. Zo biedt het de grootste foldable aan die vandaag op de Europese markt verkrijgbaar is. Het scherm heeft een diagonaal van 8,03” en is zodanig groot dat het bijna vierkant lijkt. Wie in een foldable op zoek is naar een mini-tablet is hier dus aan het juiste adres. Het Super Actua Flex-scherm in ultradun glas heeft een resolutie van 2076 x 2152 bij 373 PPI. Bovendien past Google hier wel een ltpo-scherm met een variabele refreshrate van 1-120 Hz toe, voor een soepelere weergave van de beelden. De piekhelderheid ligt net zoals bij het scherm vooraan op 2700 nits. Bij het gebruik van het binnenscherm is er de vouw duidelijk voelbaar en zichtbaar. Dat is toch jammer gezien andere aanbieders, zoals OnePlus, een goedkoper toestel afleveren die het bovendien nog eens beter doet.

Hardware

Net zoals alle andere toestellen binnen de Pixel 9-reeks, wordt ook de Pixel 9 Pro Fold aangedreven door de Tensor 4-soc van Google. Deze is niet zo krachtig als de Snapdragon chip die Samsung gebruikt in zijn Galaxy Z Fold 6, maar blijkt toch een stuk efficiënter gekoeld te zijn. Binnen de Pixel Fold is er namelijk bijna tot geen ruimte voor koeling door zijn strak en dun (0,51 mm) design. Toch treedt er bij de Google Pixel bijna geen ‘thermal throttling’ op, waardoor je dus ook bij intensief gebruik blijft beschikken over het volledige vermogen van de chip. En hoewel de chip dus niet zo krachtig is, merk je daar bij dagelijks gebruik bitter weinig van. Tenzij je natuurlijk games wil spelen op het grote scherm in de hoogste mogelijke grafische instelling.

Google biedt in de Pixel 9 Pro Fold standaard 256 GB geheugen aan en dat is maar goed ook. Deze smartphone kost namelijk bijna 2.000 euro. Minder geheugen was dus niet echt te verantwoorden. Wil je toch liever 512 GB, dan betaal je 130 euro meer.

Camera’s

Ook qua camera’s moet Google eigenlijk niet onderdoen voor de concurrentie. Zo beschikt de Pixel 9 Pro Fold over een hoofdcamera van 48 MP en een Ultrawide-camera van 10,5 MP met autofocus en macrostand. Die laatste twee opties zijn bijvoorbeeld niet aanwezig op de Z Fold 6 van Samsung. Verder beschikt hij over een telecamera met 5x optische zoom, terwijl Samsung en OnePlus bijvoorbeeld op 3x blijven steken. Met de selfiecamera aan de binnenkant zit de Fold met 10 MP tussen ze Z Fold6 (4 MP) en de OnePlus Open (20 MP) in. Maar waarom zou je die überhaupt gebruik voor het nemen van een selfie, gezien je ook de achterste camera’s perfect kunt gebruiken. Opengevouwen zie je namelijk meteen het live resultaat op het voorste scherm. Al kan de lagere resolutie wel hinderlijk zijn als je de Pixel 9 Pro Fold wil gebruiken om te videobellen.

Voor mensen met kleine kinderen kan de Made You Look-optie wel een welkome verrassing zijn. Iedereen met kleine kinderen weet wel dat het niet altijd even eenvoudig is om je kleine koter naar de camera te laten kijken. Dat lost Google op met enkele kinderlijke animatiefilmpjes die de aandacht moeten trekken. Zo krijg je meteen ook hun mooie lach mee op de foto.

Verder blijft de camerabewerking op de Pixel telefoons gewoon top. Hierbij wordt steeds een mooie balans gezocht tussen schaduwen boosten en een natuurlijke weergave van de omgeving. Het resultaat is een foto met meer details en iets minder contrast. Tenslotte is ook de gezichtsherkenningssoftware van Google uitstekend. Dit zorgt ervoor dat de Pixel 9 Pro Fold, net zoals de ander Pixel telefoons, gebruikt kan worden voor je bank app of Itsme. Toch een mooie feature waar maar weinig andere Android toestellen mee kunnen uitpakken.

Multitasken met de Pixel 9 Pro Fold

In het dagelijkse gebruik werpt het grote, bijna vierkante display van de 9 Pro Fold zijn vruchten af. Zo worden websites en video’s mooi groot weergegeven. Er is echter nog ruimte voor verbetering in de optimalisatie van apps voor het grote scherm. Standaard worden apps volledig op het scherm weergegeven, maar dit kan leiden tot verlies van informatie. Zo vallen delen van afbeeldingen en reels op Instagram of Facebook vaak buiten het zichtbaar veld. Gelukkig kun je vanuit de instellingen wel het ratio instellen op 3:2 of ‘half scherm. Hierbij kiezen we het vaakst voor die eerste, al is het ook hier weer jammer dat je dan niet aan de zijkant van het scherm kunt scrollen. Dit is namelijk enkel voorbehouden voor de ruimte die de app dan inneemt. Google erkent dit probleem en noemt instelling van zelf ook nog experimenteel. Met de komst van Android 15 in de loop van oktober brengt Google meteen enkele optimalisaties mee.

Verder heb je, zoals bij elke degelijke foldable, de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te gebruiken. Door de grote afmetingen van de Google Pixel 9 Pro Fold heb je hierbij het gevoel naar twee afzonderlijke smartphones te kijken. Hierbij kun je via een slider bepalen hoeveel ruimte elke app krijgt. Veel gebruikte combinaties, zoals bijvoorbeeld je e-mail en kalender, kun je als preset opslaan zodat je deze snel kunt oproepen. Er is geen aparte instelling voor horizontale of verticale splitsing. Wel kun je gewoon je scherm een kwartslag draaien om bijvoorbeeld YouTube-video’s in landscape te bekijken.

Geen Pixel Studio

Net zoals de andere Pixel smartphones, beschikt ook de 9 Pro Fold over heel wat AI-tools. Zo zijn camera-bewerkingen die we op de Pixel 8 Pro en Pixel 9 Pro XL hadden, ook beschikbaar op deze foldable. Hierdoor is het dus niet zo erg als er een vuilnisbak op je selfie staat. Je kunt deze via de Magic Editor eenvoudig van je foto verwijderen. Wel is het ook hier erg jammer dat de AI-apps waarmee Google dit jaar probeert uit te pakken, Pixel Studio en Pixel Screenshots, officieel nog steeds niet bruikbaar zijn in Europa. Wie ze toch wil gebruiken kan ze echter eenvoudig sideloaden via een apk.

Batterij en laden

Doordat Google voor zo’n dun design kiest, is er maar weinig ruimte om alle nodige onderdelen binnen de behuizing te krijgen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de batterij van 4650 mAh iets kleiner is dan die uit niet-fold. En hoewel de chipset van Google niet echt bekend staat om zijn efficiëntie, blijkt deze toch voldoende om een hele dag mee te gaan. Zo kun je met dit toestel gemakkelijk een 6 à 7 uur actief gebruiken. Dat is iets meer dan het dubbele van de gemiddelde schermtijd van Vlaanderen (3 uur). Wel is het jammer dat de Google Pixel 9 Pro Fold kan laden aan 21 W. Hierdoor duurt het bijna twee uur (105 minuten) voordat de batterij volgeladen is.

Prijs Google Pixel 9 Pro Fold

De Google Pixel 9 Pro Fold is verkrijgbaar vanaf 1.899 euro. In ruil krijg je een vouwbare smartphone met 256 GB geheugen. Wie toch meer geheugen wil, betaalt 2.029 euro voor de versie met 512 GB. Een 1 TB-variant, zoals bij de 9 Pro XL, ontbreekt. Qua kleur krijg je bij Google jammer genoeg enkel de keuze tussen Porselein en Obsidiaan (zwart). Uitgesproken kleuren zoals bij de andere modellen uit de Pixel 9-reeks zijn er niet. Wel biedt Google een hoesje aan in de felle Aloë-groene kleur.

Conclusie

De Google Pixel 9 Pro Fold is nog maar de tweede generatie vouwbare smartphone van Google. Toch bewijst de Amerikaanse techreus hiermee dat het kan meedingen met de ervaren rotten. Bovendien is het bijna voor het eerste dat we een foldable tegenkomen die dichtgeklapt evengoed kan doorgaan voor een normale smartphone. Daar zorgen zijn grote scherm aan de buitenkant (6,3”) en dunne design voor. Verder blinkt de Fold uit met zijn helder scherm met een diep kleurgebruik. Al zijn er natuurlijk nog enkele puntjes die Google moet aanpakken. Zo werkt de schaling van apps niet altijd even goed en is ook de vouw nog te veel aanwezig voor de hoge prijs van zo’n 1.900 euro. Maar als je echt belang hecht aan een groot scherm met een goede resolutie, zowel dicht- als opengevouwen, dan is dit misschien wel het ideale apparaat voor jou.

Google Pixel 9 Pro Fold

EV-olution

Review Google Pixel 9 Pro Fold
De Google Pixel 9 Pro Fold is de tweede foldable smartphone van Google. Bovendien koppelt de techreus hem nu aan de gewone Pixel-reeks, zodat dit een normale smartphone wordt, met een extra groot scherm.
Batterij
Camera’s
Design
Scherm
Prijs-kwaliteitsverhouding

Totaal

De Google Pixel 9 Pro Fold is een grote upgrade na de vorige fold van de Amerikaanse techreus. Zo bouwt hij verder op de knappe specificaties van de Pixel 9, al is de prijs misschien wel te premium. Zo betaal je bijna 2.000 euro voor een smartphone met een oudere chip een grote vouw in het midden van het scherm. Bovendien zit de software nog niet helemaal goed, waardoor heel wat apps nog verre van ideaal worden getoond.

3.5

DoorRedactie

error: Piraterij is een misdrijf!