Zoute Grand Prix is helemaal terug en legt focus op lokale economie

DoorMatthias Hautekiet

3 oktober 2024
Koen Van Houtte (CEO Zoute Grand Prix), Jan Morbee (burgemeester van Knokke-Heist) en Philippe Vlietinck (schepen Toerisme en Ondernemen van Knokke-Heist) tijdens de Zoute Grand Prix 2024

Er is al heel wat inkt gevloeid over de Zoute Grand Prix. Zo leek het event van vorig jaar een stap terug in vergelijking met vorige edities. Bovendien werd de schuldenberg van de Zoute Grand Prix te groot, waardoor de broers Bourgoo genoodzaakt waren om een overnemer te zoeken. Die vonden ze en nu wil Zoute Grand Prix, samen met de stad Knokke-Heist, werken aan een nieuwe toekomst. Het resultaat kunt u dit weekend aanschouwen in het Monaco van België.

Het had dus niet veel gescheeld, of de vorige editie van de Zoute Grand Prix (ZGP) was de laatste geweest. Toch trekken we dit weekend opnieuw massaal naar Knokke-Heist. Dat laatste hebben we mede te danken aan Marc Coucke, die in april belde met burgemeester Jan Morbee. “Marc Coucke belde mij ergens in april op met de vraag of hij me snel kon spreken. Amper één dag later deed hij al zijn plannen uit de doeken over zijn geplande overname van de Zoute Grand Prix. Volgens hem was er nog een mooie toekomst weggelegd voor het event, maar hij zag dit alleen zitten als ook de gemeente achter hem stond. En dat deden we. Op één voorwaarde. De Zoute Grand Prix moet er zijn voor heel Knokke-Heist, inclusief de deelgemeenten en hun handelaars”.

Car Boulevard

Het resultaat van dat gesprek konden we vandaag zelf aanschouwen. Net zoals enkele edities geleden, is er opnieuw een Car Boulevard te zien op de zeedijk van Knokke-Heist. Hierop zijn een dertig tel unieke wagens voorgesteld, verdeeld over drie verschillende thema’s. “Het eerste thema is ‘Let’s Dream’. Hier kunnen alle fans van wagens terecht waarvan vele van ons alleen maar kunnen dromen. Verder is er nog Classic vs Modern, waar we oudere wagens naast hun wedergeboorte plaatsen. Denk maar aan de Alpine A110. Tenslotte is er nog de Electric Avenue, waar we enkele high-end elektrische modellen terugvinden”, aldus CEO Koen Van Hout.

Verder is het natuurlijk geen Zoute Grand Prix zonder de bijhorende rally en GT Tour. De Zoute Rally by Stow werd vandaag al afgetrapt met de scrutineering, waarbij alle deelnemende wagens gecontroleerd werden. Deze knappe oldtimers verschijnen op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober klokslag 7 uur op de dijk van Knokke-Heist. De eerste wagens worden dan omstreeks 15 uur opnieuw verwacht ter hoogte van het Albertplein ook wel de ‘Place m’as-tu vu’ genoemd. De moderne sportwagens zijn zondag aan de buurt, tijdens de Zoute GT Tour. Zondagnamiddag is er vervolgens ook nog de bekende veiling waar enkele exclusieve wagens onder de hamer gaan. Zo veilt veilinghuis Bonhams onder meer een Porsche 550RS Spyder uit 1956 die meereed in de 24H van Le Mans. Deze moet volgens de schatters een bedrag tussen 3,4 en 3,9 miljoen euro opbrengen.

Belangrijk voor de lokale economie

Dat Knokke-Heist de nieuwe eigenaars met open armen ontvangt, is natuurlijk niet onlogisch. Zo lokte dit prestigieuze auto-evenement vorig jaar 450.000 bezoekers naar de kustgemeente. 87% daarvan waren afkomstig uit eigen land. De andere 13 procent komen vooral uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Al deze bezoekers komen natuurlijk niet alleen kijken naar al deze prachtige oldtimers. Zo profiteert ook de lokale economie mee. Zo blijkt uit een analyse van de transacties dat er op zaterdag 7 oktober 2023 voor maar liefst 5 miljoen euro aan aankopen zijn geweest. Volgens schepen van Toerisme en Ondernemen Philippe Vlietinck is dit event dan ook uitermate belangrijk om Knokke-Heist en haar handelaren op de kaart te zetten.

Wie zelf de Zoute Grand Prix wil bezoeken, kan een dagticket kopen voor de Zoute Grand Prix Gallery by Ey. Voor 85 euro krijg je toegang tot de Zoute Sale by Bonhams, de meeste recente luxewagens en een zitje op de eerste rij bij het vertrek en aankomst van de Zoute Rally en Zoute GT Tour. Bovendien zijn er ook enkele Belgische en Europese primeurs aanwezig, zoals de Polestar Concept BST.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!