Tesla Robotaxi vanaf 2027 op de weg

DoorMatthias Hautekiet

11 oktober 2024
Tesla Robotaxi / Tesla Cybercab

Tesla heeft vandaag hun langverwachte Robotaxi / Cybercab voorgesteld. Deze zelfrijdende elektrische taxi zal volgens ceo Elon Musk de wereld voorgoed veranderen. De Tesla Robotaxi zal over iets meer dan twee jaar, in 2027, zijn intrede doen op de Amerikaanse wegen. Daar belooft Tesla hem aan te bieden voor minder dan 30.000 dollar.

Foto’s © Tesla

De Telsa Robotaxi is het nieuwste model in het Tesla Gamma en is de wagen die Elon Musk voor zich had bij de start van het automerk. Deze elektrische wagen krijgt meteen ook twee namen, waarbij Cybercab en Robotaxi door elkaar gebruikt worden. De elektrische taxi kan volledig autonoom rijden. Je zult dus geen stuurwiel, pedalen of hendels vinden in deze toekomstige Tesla. Qua grootte komt hij ongeveer overeen met de Model Y, al zijn er natuurlijk ook heel wat verschillen. Zo is er slechts plaats voor twee personen die kunnen instappen via twee vleugeldeuren. Achter de twee passagiers is nog ruimte voorzien voor bagage.

Nieuwe vorm van openbaar vervoer

Als de Tesla Robotaxi effectief van de band rolt in 2027, dan zal dit voor een grote verandering zorgen in hoe mensen zich in steden zullen verplaatsen. Wie vandaag al eens de app van Uber en consorten gebruikt, zal over enkele jaren zijn zelfrijdende op dezelfde manier een zelfrijdende Tesla kunnen bestellen. Volgens Elon Musk zal dit zorgen voor minder wagens in het verkeer. Hij is er dan ook van overtuigd dat de Robotaxi vijf tot tien keer vaker onderweg zal zijn dan een wagen waar je zelf achter het stuur zit. Die laatste staat immers meer stil dan dat ie rijdt. Hierdoor zal hij, ondanks zijn lage prijs, dus veel meer waard zijn dan een privéwagen. Hoe meer mensen van de wagen gebruik maken, hoe goedkoper de prijs per kilometer zal zijn. Op die manier zal een vloot Cybercabs uiteindelijk goedkoper uitvallen dan een vloot bussen of trams.

Als de wagen meer onderweg is, zullen er zich niet alleen minder wagens in het verkeer bevinden, maar zullen er bovendien ook veel minder parkeerplaatsen nodig. Verder verwacht Tesla dat deze nieuwe vervoersvorm vooral in grote steden aantrekkelijk zal zijn. Mensen hebben immers geen eigen wagen meer nodig en de kosten voor het gebruik ervan worden gedeeld met andere gebruikers. Zij betalen immers enkel voor de afgelegde kilometers.

Artificiële Intelligentie (AI)

Waar heel wat NIO en Geely inzetten op LiDAR’s om hun wagens autonoom te laten rijden, gooit Tesla het over een andere boeg. Zo zal Tesla in de Robotaxi gebruik maken van camera’s en artificiële intelligentie. Dit moet vooral de prijs drukken van deze zelfrijdende EV. Verder claimt Musk dat zijn wagen veel veiliger is dan een voertuig dat wel nog zelf bestuurd wordt. De Cybertrucks staan waar ook ter wereld met elkaar in verbinding, waardoor ze meteen ook van elkaar kunnen leren. Een zelfrijdende wagen komt immers steeds nieuwe situaties tegen, net zoals een menselijke chauffeur, waarbij ze hun nieuwe kennis met elkaar delen. Daarnaast wordt de autopilot nooit moe, waardoor hun aandacht ook nooit verslapt. Volgens Elon Musk zal zijn uitvinding dan ook heel wat levens redden. Over de batterij of het rijbereik van de Tesla Robotaxi willen de Amerikanen nog niets kwijt.

Verder claimt Musk cat de technologie die in de Robotaxi wordt gebruikt ook geïntegreerd kan worden in de Tesla Model 3 of Model Y. Alle camera’s die de Amerikaanse constructeur wil gebruiken op hun zelfrijdende taxi zijn immers al aanwezig op hun huidige modellen.

Draadloos opladen en robotleger

Een wagen autonoom laten rijden is een ding, maar ervoor zorgen dat de batterij volgeladen wordt en dat de wagens schoongemaakt worden is iets anders. Ook daarover heeft Elon Musk zijn brein al over gebroken. Zo zal de Tesla Robotaxi draadloos kunnen opladen via een inductielader. Er zal dan ook geen laadpoort aanwezig zijn. Schoonmaken van zowel de binnen- als buitenkant zal gebeuren door een leger aan robots.

De zelfrijdende Tesla Robotaxi moet in 2027, en dat is heel erg optimistisch, op de markt komen. In thuisland Amerika zal hij te koop zijn voor maximaal 30.000 doller. In afwachting hun Cybercab gaat Tesla volgend jaar al volledig zelfrijdende versies van hun huidige modellen inzetten in onder meer Californië en Texas. Later komt er ook nog een Robovan, een nog futuristischere minibus met plaats voor 20 personen. Al weet je natuurlijk nooit met Elon Musk welke beweringen nu waar zijn en welke niet.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!