EU onderzoekt BYD-fabriek in Hongarije door oneerlijke Chinese staatssteun

DoorMatthias Hautekiet

22 maart 2025
BYD bouwt mogelijk fabriek in Hongarije met oneerlijke, illegale staatssteun uit China.

Het is geen geheim dat het Chinese BYD wagens in Europa wil produceren. Daarvoor bouwt het een fabriek in Hongarije die in 2027 operationeel moet zijn. Alleen zou die fabriek mogelijk gebouwd worden met oneerlijke subsidies uit China. Daarom opent de Europese Commissie om te gaan of China geen te grote belangen krijgt in het Hongarije van Viktor Orbán.

Foto © BYD

Uit onderzoeken die de Europese Commissie vorig jaar uitvoerde, blijkt dat Chinese autobouwers kunnen rekenen op grote staatssteun vanuit China voor de ontwikkeling van elektrische wagens. Daarom voerde Europa vorig jaar al hoge importheffingen in. In sommige gevallen kunnen die importheffingen oplopen tot 35,3 procent bovenop de huidige taksen. Bij Geely, bekend van Polestar en Volvo, betalen ze nu 18,8 procent extra invoerrechten. Tesla kan genieten van een verlaagde extra taks van ‘slechts’ 7,8 procent. Voor BYD is de taks vastgesteld op 17 procent. Alle andere constructeurs die geen medewerking verleenden kregen die zwaarste taks van 35,3 procent voor de komende vijf jaar. Het is dus niet onlogisch dat heel wat Chinese autobouwers onderzoeken of in Europa kunnen produceren en zo de importheffingen te omzeilen.

25% Chinese investeringen naar Hongarije

Volgens de Financial Times zou de Europese Commissie een onderzoek hebben geopend naar BYD. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de fabriek in Hongarije gebouwd wordt met Chinese staatssteun. De fabriek in Hongarije zou gebouwd worden door Chinese arbeiders met Chinese bouwmaterialen. Als Europa kan bewijzen dat BYD inderdaad voordelen geniet door een oneerlijke staatssubsidie kan hen dat duur komen te staan. De fabriek in Hongarije zou gebouwd worden door Chinese arbeiders met Chinese bouwmaterialen. Zo kan Europa BYD dwingen om bepaalde activa te verkopen of de productiecapaciteit te verminderen. Ook kan het BYD verplichten om de subsidie terug te betalen aan China en daarbovenop nog een stevige boete te betalen. Dat is geen goed nieuws voor BYD, dat in Brazilië al door het stof gaat door vermoedens over moderne slavernij.

Hongarije is alvast niet te spreken uit het onderzoek. Zo minister János Bóka aan de Financial Times laten weten dat hij nog niet op de hoogte was van het onderzoek, maar dat hij er niet van verschiet. Volgens hem liggen alle grote investeringen in Hongarije meteen op de radar van de Europese Commissie. Dat laatste kan wel eens kloppen, maar Europa heeft daar blijkbaar zijn redenen toe. Zo heeft Hongaars premier Victor Orbán maar liefst 25 procent van alle Chinese investeringen in Europa naar zijn land weten te trekken. Dat Europa kritisch kijkt naar de grote invloed vanuit China in het land, is niet echt verwonderlijk.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be