Onderweg met de BMW iX2

DoorRedactie

23 maart 2025
BMW iX2 xDrive30 review

BMW wil een elektrische wagen kunnen aanbieden voor elke type klant. Daarbij heeft het zowel elektrische sedans, als SUV’s in het gamma. Met de BMW iX2 biedt het een elektrische instapper aan met sportieve looks. Hiermee focust het vooral op klanten die op zoek zijn naar een sportieve SUV zonder daarvoor echt diep in de buidel te moeten tasten.

De BMW iX2 is wat BMW zelf een ‘sports activity coupé’, noemt. Hij staat op hetzelfde platform als de iX1, maar kreeg een veel sportievere look aangemeten. Het design werd met gemengde gevoelens onthaald, waarbij het ene kamp hem veel te excentriek vindt en het andere het net een knap design vinden. En dat is meteen ook het doel van BMW. Als koper krijg je de keuze voor een klassieke iX1 of een stijlvol uitziende elektrische cross-over. De iX2 is te herkennen aan zijn anders gevormde onderlip en wat agressievere lijnen vooraan. Verder naar de achterkant toe kun je hem vooral onderscheiden door de schuin aflopende daklijn. Hierdoor is het verschil met de X2 met verbrandingsmotor amper te zien, afgezien van de badge en dichtgemaakte grille. Die nieren zijn trouwens ook te verlichten met het optionele ‘Sierrooster Iconic Glow’.

Typisch BMW

Aan de binnenkant zijn de verschillen met de iX1 minder uitgesproken. Het zijn vooral de passagiers op de achterbank die hier het verschil zullen voelen. Door de aflopende daklijn is er minder hoofdruimte voor hen. Wel is er voldoende beenruimte in de BMW iX2, die dat wat compenseert. Bovendien is de koffer met zijn 525 liter, 35 liter groter dan de iX1. Met de achterbank plat is het duidelijk de iX1 die het met zijn 1.495 liter wint van de iX2 (1.400 liter). Een frunk voor de laadkabel is er niet.

Verder is de iX2 voorzien van alle moderne gemakken die je in zowat elke andere BMW ook terugvindt. Zo is zetelverwarming vooraan bijvoorbeeld standaard. Onze testwagen is ook uitgerust met het Premium Pack dat onder andere akoestische beglazing, adaptieve LED-koplampen met High Beam Assist en een draadloos oplaadpad voor onze smartphone toevoegt. Daarnaast is hij ook voorzien van het Comfort Pack met elektrisch verstelbare zetels met massagefunctie en het Harman-Kardon geluidssysteem.

Alles aan het interieur van de BMW iX2 klopt. Hij heeft een goede zithouding en voldoende bergruimte. Vele knoppen zijn verbannen uit het interieur, waardoor je de wagen bedient via het centrale display van 10,7” groot. Deze zit logisch in elkaar en is erg responsief. Wel is het soms moeilijk om de juiste instelling terug te vinden door de aanwezigheid van te veel verschillende menu’s. De ingenieurs kunnen in de volgende generatie software misschien toch even kijken of ze bepaalde zaken niet wat meer kunnen combineren.

Sportief rijgedrag

De BMW iX2 is te koop in twee verschillende uitvoering. In de basis is er de eDrive 20 met 204 pk op de vooras. Daarnaast is er onze testwagen, de BMW iX2 xDrive30, met vierwielaandrijving. Hierbij leveren twee motoren samen 313 pk en 494 NM koppel. Deze sports activity coupé is met 2,2 ton niet bepaald een lichtgewicht, maar weet toch in 5,6 seconden naar 100 km/u te spurten. Bij de M-Sport versie kun je via een schakelaar achter stuur even de Boost-functie activeren. Wel is het jammer dat er geen tweede flipper achter het stuur aanwezig is om de mate van regeneratie in te stellen. Dit is enkel mogelijk via het infotainmentsysteem, waardoor snel even een tandje minder schakelen moeilijker wordt. Wel blijft het ons verbazen hoe goede verschillende rijhulpsystemen bij BMW werken. Zo is de aandachtsassistent bij heel wat merken overijverig, maar bij de iX2 werd deze geen één keer getriggerd. Daarnaast kun je de irritante snelheidswaarschuwing snel uitschakelen via een knop op het stuur. Verder rijdt deze EV gewoon zoals het een BMW betaamt. Hij ligt goed in de bochten en is verrassend vlot op het gas.

Aanvaardbaar verbruik

Volgens de WLTP-norm heet de BMW iX2 xDrive 30 een verbruik van 16,3 kWh/100 km in de stad en 17,1 kWh/100 km op de snelweg. Hierdoor haal je theoretisch een rijbereik tussen de 417 en 449 kilometer. Tijdens onze testweek noteren we een gemiddeld verbruik van 20,2 kWh/100 km in koude omstandigheden (temperaturen onder 10 graden). Hierdoor halen we uit de batterij van 66,5 kWh (64,7 kWh bruikbaar) zo’n 320 elektrische kilometers.

Eens leeg kun je opladen aan 11 kW AC. Optioneel kun je ook de 22 kW omvormer laten installeren. Snelladen kan aan maximaal 128 kW DC. Dat is weinig in deze prijsklasse, maar hiermee duurt het exact 30 minuten om van 10 naar 80 procent te laden, bij een gemiddeld vermogen van 94 kW.

Conclusie

Wie de iX1 een fijne wagen vindt, maar wat excentriekere looks wil is bij de BMW iX2 aan het juiste adres. Ja, hij is wat duurder, maar dat zullen de liefhebbers er wel voor over hebben. De BMW iX2 is te koop vanaf 52.450 euro voor de versie met voorwielaandrijving. Voor onze testwagen, de iX20 eDrive30, tel je minstens 60.500 euro neer. Hierdoor komt hij wat duurder uit dan de klassieker uitziende iX1 (50.900 en 58.900 euro). Deze iX2 is het bewijs dat BMW het bouwen van een degelijke EV onder de knie heeft.

Vermogen
313 pk
Koppel
494 Nm
Batterij (netto)
64,7 kWh
Basisprijs
€ 52.450
Prijs getest model
€ 71.595
Bereik (WLTP)
449 km

DoorRedactie

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be