Onderweg met de Mercedes-Benz EQS

DoorRedactie

6 april 2025
Mercedes-Benz EQS 450+ Luxury Line review

De Mercedes-Benz EQS draait ondertussen al enkele jaren mee in het EV-landschap en behoorde in de hogere prijsklassen al tot de beste wagens qua rijbereik. De Duitse constructeur heeft met een update vorig jaar die range echter nog wat verhoogd en een elegantere look voorzien. Vandaag testen we de Mercedes-Benz EQS 450+ Exclusive Line.

De vorige generatie van de Mercedes-Benz EQS kreeg vaak het verwijt eruit te zien als een stuk zeep. Aan de lijnen hebben de ontwerpers amper geraakt, wel hebben ze een nieuwe snuit voorzien. De grille is nog altijd zwart, maar is voorzien van extra elementen in chroom. Centraal op de motorkap prijkt de herkenbare ster, om het luxe gehalte opnieuw naar een hoger niveau te tillen. Of we hem echt zo mooi vinden, laten we in het midden. Wel kunnen we niet ontkennen dat de EQS een statige wagen is, waarin je gezien mag worden.

Comfort en luxe hand in hand

De grootste wijzigingen in vergelijking met het model dat in 2021 werd gelanceerd, zitten hem in het interieur. Zo is het gigantische MBUX Hyperscreen standaard beschikbaar op dit model. Drie afzonderlijke displays zijn achter een doorlopend glazen oppervlak naadloos versmolten tot één groot MBUX hyperscreen. Dankzij het derde scherm kan de passagier tijdens de rit onder andere video’s op YouTube bekijken en zijn draadloze koptelefoon met het scherm verbinden. De bestuurder kan op zijn beurt gewoon de radio opzetten. Verder is de Mercedes-Benz EQS een luxewagen, waarin je eerder rondgereden dient te worden, in plaats van zelf achter het stuur te kruipen. Om die passagier extra beenruimte te gunnen, is het zelf het Rear Comfort Package Plus. Hierbij heb je slechts twee zetels op de achterste rij en kan de passagierszetels rechtsvoor volledig naar voren klappen. In de koffer is plaats voor 620 liter aan bagage, uitbreidbaar tot 1.700 liter met de achterbank neergeklapt. Tenslotte bieden ze extra comfort met zetels die in nog meer richtingen verstelbaar zijn en dikkere kussen.

Meedraaiende achterwielen

Op de weg is de Mercedes-Benz EQS het toppunt van Duits comfort. Door zijn gestroomlijnde vorm weten de Duitsers het windgeluid al tot een minimum te beperken. Wat toch nog zou doorkomen, wordt tegengehouden door het optionele akoestische glas. Verder beschikt hij nog over luchtvering om onze oneffen Belgische wegen te compenseren. Met een lengte van 5223 mm en een wielbasis van 3210 mm is de EQS allesbehalve een kleine wagen. Parkeren of navigeren in de stad zou een heuse opgave worden, maar dat is buiten de meedraaiende achterwielen gerekend. Deze wagen rijdt uitstekend. Bovendien dwingt hij een rustig rijgedrag af, waardoor je automatisch trager gaat accelereren en iets sneller op de rem gaat.

Echter kun je van de EQS niet zeggen dat hij traag is. Het basismodel, de Mercedes-Benz EQS 350 beschikt over 292 pk en sprint in 6,7 seconden naar 100 km/u. Net daarboven zit de EQS 450 (onze testwagen). Deze biedt 360 pk en een 0 naar 100 km/u sprint in 6,2 seconden. Daarnaast is er ook nog een snellere 4Matic-variant met vierwielaandrijving die diezelfde sprint in 5,7 seconden aflegt. De derde variant is de EQS 500 met 449 pk en een sprint in 4,9 seconden. Aan de top staat de Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ met maar liefst 658 pk en een tijd van 3,8 seconden. Voeg daar nog eens het Dynamic Plus-pakket aan toe en deze klassieke berline sprint dankzij 761 pk in amper 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u.

Rijbereik van 770 kilometer

Met de nieuwe update heeft Mercedes-Benz ook het rijbereik van de EQS aangepakt. Zo is de batterij groter geworden, van 108,4 naar 118 kWh bruikbare capaciteit voor de 450 en daarboven. De basis EQS 350 beschikt nog steeds over de kleinere batterij van 96 kWh bruikbaar. Maar goed, terug naar onze testwagen, de Mercedes-Benz EQS 450+ Luxury Line. De Duitsers spreken zelf van een rijbereik maximaal 769 kilometer, terwijl de WLTP-norm het op een waarde tussen 683 (gemengd) of 822 kilometer (snelweg) houdt. Hierbij heeft hij op dat vlak alvast geen enkele concurrent op de Belgische weg. Tijdens onze testweek noteren we een gemiddeld verbruik van 20,5 kWh/100 km, goed voor 575 kilometer op 1 batterijlading. Zo kun je op één lading van Brugge naar Amsterdam rijden en terug. Moet je toch nog wat verder rijden, dan kun je snelladen aan maximaal 200 kW. De grote batterij opnieuw van 10 naar 80 procent krijgen, duurt maximaal 33 minuten. Aan een gewonde laadpaal kun je aan 22 kW opladen.

Prijs en conclusie

De Mercedes-Benz EQS is in België te koop vanaf 96.800 euro EQS 350 Luxury Line met 682 kilometer rijbereik. Voor variant met de grotere batterij betaal je minstens 111.320 euro voor de EQS 450+ Luxury Line. Onze testwagen, de Mercedes-Benz EQS 450+ Exclusive Line start op minstens 129.470 euro, maar met enkele opties aangevinkt komen we zo al snel uit op 137.795 euro. 

Toegegeven, de Mercedes-Benz EQS is allesbehalve goedkoop. Maar voor wie het budget heeft en op zoek is naar een klassewagen, is hier aan het juiste adres. Bovendien krijgt je heel veel wagen met een gigantisch rijbereik in ruil.

Vermogen
360 pk
Koppel
568 Nm
Batterij (netto)
118 kWh
Basisprijs
€ 96.800
Prijs getest model
€ 137.795
Bereik (WLTP)
769 km

DoorRedactie

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be