Onderweg met de NIO EL8

DoorRedactie

14 april 2025
NIO EL8 review

NIO opende eind vorig jaar haar eerste Power Swap Station in België, maar wagens verkopen doet het bij ons nog niet. In buurlanden Nederland en Duitsland is dat wel al het geval. In beide landen krijgen de ET5, ET7, EL6 en de EL7 nu het gezelschap van de EL8. De NIO EL8 is meteen ook de grootste elektrische wagen die het merk in de aanbieding heeft. Hiermee hopen ze vooral de dure Duitsers van repliek te dienen. Maar lukt hen dat ook?

De NIO EL8 is eigenlijk geen nieuwe wagen, maar een facelift. Na de lancering van het merk met de EP9 Hypercar bracht het merk in 2017 de ES8 op de markt. In Europa was deze grote SUV enkel in Noorwegen te koop, maar met de komst van een facelift wordt hij nu ook in de andere landen waar het Chinese merk actief is aan de man gebracht. Wel wordt de naam aangepast na een ‘gevecht’ met Audi. Zij waren namelijk niet gediend met het gebruik van een S, gevolgd door een cijfer. NIO gebruikt die combinatie om de elektrische SUV’s (E-SUV) aan te duiden in China. Maar door Audi heet hun grootste SUV nu dus EL8 en niet ES8 zoals in China.

Een grote kolos

NIO heeft vandaag nu drie SUV’s in het gamma: de EL6, EL7 en EL8. De EL6 is qua formaat te vergelijken met een BMW iX3 en de EL7 met een X5. Maar beide modellen ogen nog steeds erg klein in vergelijking met de EL8. Met een lengte van 5,1 meter is hij maar liefst twintig centimeter langer dan de EL7. Die afmetingen zijn ruwweg te vergelijken met die van de Mercedes-Benz EQE en EQS SUV’s of de BMW X7. Toch moeten we vermelden dat hij uiterlijk amper iets verschilt van zijn kleinere broers. Het lijkt als het ware of de EL6 en EL7 gewoon uitvergroot zijn naar een groter exemplaar. Het resultaat mag er alvast zijn. Waar je ook komt, met de NIO EL8 mag je gezien worden.

Volwaardige zeszitter

Binnenin zijn de verschillen met zijn voorgangers echter groter. Zo wordt de NIO EL8 standaard aangeboden als zeszitter, met zes losse zetels. Deze elektrische SUV is hierbij een van de weinige volwaardige zeszitters, waarbij je zelfs op de derde zetelrij over best veel ruimte beschikt. Hierdoor kun je met zes volwassenen zonder veel moeite een trip overwegen. Bovendien beschikken alle zetelrijen over hun eigen bekerhouders, klimaatcontrole en USB-C-oplaadpoorten. Uiteraard zorgt deze extra rij ervoor dat er in de koffer maar plaats is voor 265 liter bagage. In de meeste gevallen is dat net genoeg om de dagelijkse boodschappen te vervoeren. Als je eenmaal die rij elektrisch neerklapt, vergroot het bruikbare volume al naar 810 liter.

Bij de tweede zetelrij begint de luxe pas echt met een kleine koelkast die in de middenconsole verwerkt zit.  Diezelfde koelkast kan ook als oven dienen dankzij een verwarmingsfunctie tot 50 °C. Hiermee kan hij je afhaalmaaltijd netjes warm houden tot je thuis bent. Verder zitten er in een uitschuifbaar element in de middenconsole nog bekerhouders en draadloze telefoonladers vervat. De zetels zijn elektrisch verstelbaar, maar kunnen naar onze mening niet ver genoeg achteruit klappen. Hierdoor bekom je een nogal rechte zitpositie, wat niet echt aangenaam is op erg lange ritten.

Simplistische luxe

Verder is er nog de voorste zetelrij. Al verschilt deze maar weinig van die van de andere NIO’s. Dat is misschien net de kracht van NIO, waarbij elke wagen van het merk dezelfde identiteit uitstraalt. De NIO EL8 oogt dus simpel, maar modern. Hij komt echter pas volledig tot zijn recht wanneer je ‘s nachts rondrijdt en zo de sfeerverlichting kunt aanschouwen. Bovendien ligt de kwaliteit van de gebruikte materialen enorm hoog, maar dat kun je van elke NIO zeggen. Je zult deze Chinees zeker niet betrappen op het gebruik van goedkoop aanvoelende materialen. Toch kun je je niet van de indruk ontdoen dat er dingen missen. In zijn topuitvoering, zoals onze testwagen, betaal je meer dan 100.000 euro (versie met koopbatterij). Voor zo’n bedrag krijg je bij andere merken heel wat extra verfijnde details, maar die lijken hier te ontbreken. We hadden liever al wat extra opties gezien die vandaag in China op de ET9 beschikbaar zijn.

Net zoals elke NIO bedien je deze EV vooral via het AMOLED touchscreen van 12,8” groot. Deze werkt erg responsief en is vooral duidelijk ingedeeld. Lang zoeken naar de juiste instelling hoef je dus zeker al niet te doen. Bovendien hebben ze bij NIO al heel wat updates doorgevoerd, waarbij de rijhulpsystemen nu een stuk minder opdringerig zijn.

Hoe rijdt de NIO EL8?

De NIO EL8 beschikt over twee elektromotoren die samen 634 pk en 850 NM koppel geven. Hierdoor kan hij in 4,1 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten. Niet slecht voor een SUV van 2,6 ton. Om de maximale kracht te benutten moet je hem in de sportstand plaatsen, waarbij logischerwijs ook het verbruik stijgt. In de comfortstand is deze grote SUV een stuk langzamer, zonder dat hij echt traag aanvoelt. Al missen we wel een kickdown functie op het maximale vermogen te kunnen aanspreken in elke rijstand. Tijdens de rit is het erg stil in de cabine en dankzij de luchtvering ook nog eens bijzonder comfortabel. Toch weet hij niet alle oneffenheden weg te werken zoals je zou verwachten bij luchtvering. Dankzij het adaptieve onderstel kun je ook nog eens kiezen tussen een hardere variant voor een sportief gevoel, of een zacht afgeveerde variant wanneer je op zoek bent naar meer comfort. Naast het onderstel kun je ook de stuurinrichting personaliseren. Standaard staat deze op zacht, wat zorgt voor een licht, indirect stuurgevoel. Via een eenvoudige tik op het touchscreen kun je deze echter ook op ‘hard’ zetten voor meer feedback. Verder beschikt deze EV over matrix koplampen die bijna ‘best in class’ zijn.

Batterijen wisselen

Elke NIO is te koop met twee verschillende batterijen van 75 of 100 kWh (bruto) en dat is bij de EL8 niet anders. Volgens de WLTP-norm kom je met de kleinere batterij zo’n 390 kilometer ver. Bij de Long Range-variant is dat een mooie 510 kilometer. Zelf noteren we eerder een rijbereik tussen 370 en 424 kilometer afhankelijk van de buitentemperatuur. Opladen is mogelijk aan maximaal 140 kW bij de kleine batterij. Bij de 100 kWh zijn er dan nog eens twee verschillende types. Bij de Long Range Type A batterij bedraagt het maximale laadvermogen 125 kW, terwijl dat bij de Type B-variant 240 kW is. Als koper weet je dus eigenlijk niet wat voor batterij en bijhorende snellaadvermogens je nu kiest. Echter kiezen de meeste NIO-rijders voor de huurbatterij en het swappen bij een Power Swap Station. Maar ook hier gaat weer hetzelfde op. Als bestuurder weet je niet of je de traag ladende batterij zal ontvangen, of toch de snellere. Je zult maar eens op een trip vertrekken naar een land waar geen Power Swap Stations staan. Met een grote batterij die maar aan 125 kW kan laden, sta je bijgevolg best lang aan de laadpaal.

Is de EL8 zijn prijs waard?

De NIO EL8 is in Nederland te koop vanaf 78.900 euro. Wil je ook de executive console met ingebouwde koelbox, dan betaal je nog eens 5.000 euro extra. De kleur van de lak, het interieur of de optionele toevoeging van de speelse Nomi Mate kunnen die prijs nog verder opdrijven. Zo kost onze testwagen met zo goed als alle opties aangevinkt al 87.150 euro. Daar bovenop komt dan nog eens het abonnement voor de grote huurbatterij van 289 euro per maand. Wil je toch liever een eigen batterij (omdat je hem bijvoorbeeld naar België invoert) dan moet je nog eens 12.000 euro voor de Standard Range en 21.000 euro voor de Long Range bijtellen. Een NIO EL8 die goed in de opties zit, kost zo 108.150 euro en dat is veel geld voor een wagen. NIO hoopt hiermee het vuur aan de schenen te leggen van onder meer BMW en Mercedes, maar in de praktijk valt hij toch beter te vergelijken met de Kia EV9. Die laatste is overigens nog eens 20.000 euro goedkoper met een vergelijkbare batterij en range. Bovendien zit er maar weinig verschil in het interieur tussen de NIO ET5, die al te koop is vanaf 51.900 euro, en deze EL8. Bij NIO ligt de bouwkwaliteit steeds enorm hoog, maar dat zorgt er net voor dat het moeilijker wordt om het verschil tussen de verschillende modellen juist te zien.

Vermogen
634 pk
Koppel
850 Nm
Batterij (netto)
90 kWh
Basisprijs
€ 78.900
Prijs getest model
€ 89.650
Bereik (WLTP)
510 km

DoorRedactie

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be