Onderweg met de MG Cyberster GT

DoorRedactie

27 april 2025
MG Cyberster GT

Het ooit zo iconische merk MG zou zonder het Chinese SAIC niet meer bestaan. Al staat het merk met zijn huidige gamma verder dan ooit van haar racegeschiedenis. Daar kwam vorig jaar, bij het 100-jarig bestaan, verandering in met de lancering van een nieuwe sportwagen: de MG Cyberster. Bovendien biedt deze wagen iets unieks in de wereld van de EV’s, het is een cabrio.

Je leest het goed een elektrische cabrio. Hij werd als concept car voor het eerst voorgesteld tijdens Auto Shanghai in 2021. De chinezen hielden zich aan hun belofte en tijdens het 100-jarig jubileum was de MG Cyberster een feit. Met een lengte van 4,54 meter en sportieve looks is hij een indrukwekkende verschijning op de weg. Vooral de vlinderdeuren spreken tot de verbeelding. Deze elektrische sportwagen wordt verder gekenmerkt door zijn spitse, best agressief ogende neus. Aan de achterkant prijkt een grote diffuser, maar de aandacht wordt volledig afgeleid door de toch wel speciale achterlichten. Een doorlopende rode LED-lijn is tegenwoordig bijna standaard geworden op EV’s, maar de pijlvormige lampen zijn toch wel bijzonder. Volgens MG zouden ze een halve Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk, moeten voorstellen.

Sportief interieur

Om in de MG Cyberster in te stappen moet je eerst zijn vlinderdeuren openen. Je zult hiermee ongetwijfeld heel veel bekijks hebben. Twee sensoren zorgen ervoor dat je geen andere wagens, of het plafond van een parkeergarage raakt. Alleen openen en sluiten de deuren tergend traag, wat erg nadelig is in de regen. Je houdt dus maar beter een doek in de wagen om de waterdruppels van je stoel te vegen. Als je eenmaal neerzit, oogt het geheel allemaal mooi afgewerkt en voelen de gebruikte materialen kwalitatief aan. Er is plaats voor twee personen in de elektrisch verstelbare zetels. Deze zitten best oké, maar de lendensteun is voor ons toch nog te veel aanwezig. Bovendien schort er ook iets aan de zitpositie. Deze is te hoog om echt van een sportief rijgevoel te kunnen spreken en zorgt ervoor dat je recht op de bovenste stijl kijkt. Echter is hij dan weer net laag genoeg om de koplampen van de achterliggers recht in je binnenspiegel te hebben schijnen. Het is dan ook erg jammer dat MG geen zelfdimmende binnenspiegel heeft voorzien.

Er zijn maar liefst vier schermen aanwezig. Eentje in de middenconsole om de rijhulpsystemen en klimaatcontrole te bedienen en drie die als een cockpit rond de bestuurder zijn gevouwen. Centraal staat een 10,25” grote tellerpartij, geflankeerd door twee kleinere aanraakschermen van 7”. Het linker scherm is bedoeld voor het audiosysteem en navigatie. Via het rechter touchscreen kun je het weerbericht en de algemene instellingen raadplegen. In de praktijk zijn beide echter onbruikbaar. Door de plaatsing ervan wordt het grootste deel aan het zicht onttrokken door het stuur. Bovendien laten de vertalingen vaak de wensen over. Zo staat er bij de laadinstellingen te lezen “Klik op het besmettingsniveau”, wat dat ook moge betekenen. Ook schrijffouten ontbreken niet. Bij de instelling voor de lendensteun prijkt “Rugaamnpassing” en bij de achteruitrijcamera staat “achterkop”.

510 pk en 725 Nm koppel

De MG Cyberster is te verkrijgen in twee verschillende uitvoeringen: Trophy en GT. De eerste biedt 340 pk en 475 Nm koppel op de achteras, goed voor een sprint van 5,2 seconden naar 100 km/u. Daarboven volgt dan de MG Cyberster GT, waarmee we de afgelopen week op pad trokken. Deze beschikt over vierwielaandrijving, goed voor 510 pk en 725 Nm koppel. Hierdoor sprint je in amper 3,2 seconden van 0 naar 100 km/u. Dit maakt de MG Cyberster de krachtigste MG ooit. Twee standen moeten een balans bieden tussen comfort en kracht. In de Comfort-stand is de wagen wat rustiger op het gas, maar toch nog snel genoeg wanneer dat moet. Op de snelweg is het comfort best hoog, maar hoe lager de snelheid zakt, hoe meer oneffenheden in het wegdek je begint te voelen.

In de GT-stand wordt dat al deels opgevangen, maar echt volledig comfortabel wordt het nooit. Wel biedt hij een goede grip in de bochten. Daarnaast zit er een grote vertraging van enkele seconden tussen het indrukken van de gaspedaal en het accelereren. Hierdoor mis je het rijgevoel dat hoort bij een sportwagen. Die echte kick-down is enkel te gebruiken in combinatie met de launch-control, maar hoe vaak kun je deze nu echt op de weg gebruiken. Tenslotte laten de rijhulpsystemen vaak de wensen over. Vooral het fantoomremmen, waarbij de MG Cyberster uit zichzelf afremt, is hier een grote ergernis. Wel willen we benadrukken dat de Cyberster best wel een goede cabrio is. Zo heb je weinig tot geen last van koude wind die in de cabine blijft spelen.

Rijbereik van 443 kilometer

Een batterij van 77 kWh (74 kWh netto) levert de nodige stroom. Bij de MG Cyberster Trophy kun je hier rekenen op een rijbereik van 507 kilometer volgens de WLTP-telling. Bij de krachtigere MG Cyberster GT is dat maximaal 443 kilometer. Na onze testweek noteren we een gecombineerd verbruik van 22,8 kW /100 km. Hierbij bedraagt het werkelijke rijbereik dus zo’n 325 kilometer. Eens leeggereden kun je opladen aan maximaal 144 kW. Hierdoor duurt het maar liefst 38 minuten om van 10 naar 80 procent te laden. Zo’n lange laadtijd is niet echt meer goed te praten in deze tijd, waarbij zo goed als alle constructeurs onder het half uur zitten.

Prijs en conclusie

Wie de MG Cyberster wil aanschaffen betaalt 65.490 euro voor de Trophy-variant en 69.990 euro voor de GT. Dat is best weinig geld voor zoveel pk’s en een wagen met deze afwerking. Bovendien is dit een van de enige echte elektrische cabrio’s van het moment. Later dit jaar komt daar de Maserati GranCabrio Folgore bij, maar die komt al boven de 200.000 euro uit. Als je graag cabrio rijdt en op zoek bent naar een elektrisch exemplaar, ben je bij MG aan het juiste adres.Al moet je er daarvoor wel zijn gebreken, zoals de slecht geplaatste displays en het missen van dat echte sportwagengevoel, bijnemen.

Vermogen
510 pk
Koppel
725 Nm
Batterij (netto)
74 kWh
Basisprijs
€ 65.490
Prijs getest model
€ 70.640
Bereik (WLTP)
443 km

DoorRedactie

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be