Na de introductie van Google’s eerste AI-smartphone, de Pixel 8 Pro, in 2023, stelde het enkel weken terug de opvolger voor: De Google Pixel 9. Bovendien stelt Google hun nieuwe vlaggenschip enkele maanden eerder dan normaal voor, net omdat het de concurrentie wil voorblijven. We gebruiken de Pixel 9 Pro XL ondertussen al enkele weken als onze dagelijks telefoon en laten jullie in deze review kennis maken met de smartphone.
Foto’s © Google
Design
Bij het design van de Google Pixel 9 reeks sloegen de ontwerpers deze keer een nieuwe weg in. De Pixel 9 heeft nog steeds dezelfde afgeronde hoeken als zijn voorganger, maar het camera-eiland werd volledig hertekend. De kenmerkende balk over de volledige breedte van het toestel heeft plaats gemaakt voor een meer gestroomlijnder exemplaar dat de drie camera’s huisvest. Wel kiest Google er nog steeds voor om het eiland over een groot deel van de achterkant uit te strekken, zodat de smartphone niet wiebelt op vlakke ondergronden. Bovendien was de grote metalen rand rond de oude Pixel 8’s camerabump erg gevoelig voor krassen, iets wat bij deze Pixel 9 nu is opgelost. Wel lijkt de camerabalk nog steeds heel veel stof aan te trekken dat zich opstapelt onder het hoesje.
De Pixel 9 is in de Pro-versie verkrijgbaar in twee verschillende versies, waarbij de grootste de naam “XL” krijgt. Hierdoor kun jij als koper zelf kiezen of je het premium toestel neemt, zonder dat je hierbij meteen ook een grotere smartphone moet aanschaffen. De Pixel 9 Pro XL voelt dan ook erg premium aan dankzij het matte glas op de achterakant. Wel lijkt het geheel iets weg te hebben van een iPhone door de dikke metalen rand rondom het toestel en de dunne schermranden. Bij het ontwerp van de Pixel 9 heeft de smartphonemaker duidelijk meer aandacht voor details gehad. Google belooft dat hun nieuwste smartphone twee keer zo duurzaam is dan zijn voorgangers, waarbij hij dus langer moet meegaan.
Schermkwaliteit
Hoewel de Google Pixel 9 Pro in twee verschillende versies beschikbaar is, zit het enige echter verschil hem in de grootte van het scherm. De standaard Pixel 9 Pro heeft een schermdiameter van 6,3”, terwijl dat bij de Pixel 9 Pro XL 6,8” is. Beide beschikken over het nieuwste Super Actua display met een resolutie van 1344×2992 bij 486 PPI (net geen 1440p). Dat is toch wat minder als je de vergelijking maakt met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S24 Ultra of de OnePlus 12.
Waar de Pixel 9 dan weer echt uitblinkt, is zijn piekhelderheid. Geen enkele andere smartphonebouwer doet hier beter. Zo bedraagt de helderheid in de HDR-modus 2000 nits en hebben de drie Pixel 9 toestellen een piekhelderheid van 3000 nits. Mocht dat je storen, is er ook een modus waarbij het scherm extra gedimd wordt, tot net boven de 1 nit in het donker. Het scherm is daarnaast ook erg vloeiend, met een dynamische refreshrate van 1 Hz tot 120 Hz op de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.
Alle drie de Pixel 9-toestellen beschikken aan de voor- en achterkant over Gorilla Glass Victus 2. Dat glas voelt een stuk comfortabeler aan dan het oudere Gorilla Glass Victus op de Pixel 8 Pro. Dat voelde erg plastiekerig en breekbaar aan, waarbij je zelf het gevoel had door het scherm te duwen. Google en Corning hebben dat probleem nu dus opgelost. De Google Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL beschikken over twee kleuropties: natuurlijk en adaptief. Natuurlijk focust zich vooral op sRGB-beeldmateriaal, terwijl de adaptief het volledige P3-kleurenspectrum dekt voor levendige kleuren.
Tensor G4 chip
De Pixel 9 wordt aangedreven door de Tensor G4-chip. Deze werd samen met Samsung ontwikkeld en gebruikt dezelfde architectuur als de Exynos chips die de Koreanen gebruiken in de Galaxy S24+. Vergeleken met de Qualcomm Snapdragon Gen3, die in andere high-end toestellen zit, presteert de Tensor G4 toch wel ondermaats. Zo heeft hij minder cores en is hij bovendien nog eens lager geklokt. Dat heeft volgens ons te maken met het feit dat de chips van Google niet echt efficiënt werken. Vooral het stroomverbruik was hier een grote spelbreker bij de vorige generatie. Dat heeft Google nu aangepast, met een betere efficiëntie tot gevolg. Hierdoor openen apps op de Pixel 9 nu tot 17 procent sneller dan bij de Pixel 8 het geval was. Surfen op het web zou zelf 20 procent sneller kunnen. Ook de koeling werd sterk verbeterd door een nieuwere vapor chamber.
Ingezoomd op de werking van de chips, scoren deze toch wel lager dan wat je zou verwachten van een premium toestel. Bij een Geekbench 6 CPU run scoort de Pixel 9 Pro XL 1921 punten op de single core en 4523 op de multicore. Bij dat eerste komt hij toch aardig in de buurt van de Samsung Galaxy S24+ die over ongeveer dezelfde chip beschikt (2091). Op de multicore doen ze het dan nog eens een pak slechter dan diezelfde Samsung (6661). Toch zijn deze grotere verschillen amper merkbaar in het dagelijkse verbruik. Enkel wanneer je games wil spelen op de hoogste mogelijke grafische instellingen, zul je merken dat de Google Pixel 9 Pro XL toch tekortschiet.
16 GB werkgeheugen
Qua connectiviteit ondersteunt de Pixel 9 Pro XL zowel 4G als 5G-communicatie. Daarnaast biedt Google’s smartphone nu ook satellietcommunicatie aan, waarbij je de hulpdiensten kunt contacteren op een plek waar geen mobiele verbinding is. Deze functie is voorlopig enkel in de Verenigde Staten beschikbaar, al twijfelen we eraan of we dit in Europa echt nodig hebben dankzij de goede dekking van het telefoonnetwerk. De Pixel 9 beschikt over 12 GB RAM-geheugen. Bij ons testtoestel, de Pixel 9 Pro XL, is dat net zoals bij de 9 Pro, 16 GB. Dat extra geheugen dient echter niet om je apps vlotter te laten draaien, maar is nodig om alle AI-functies te laten werken.
Beperkte opslagruimte
Verder is Google best karig bij het geven van opslagruimte. Zo krijg je bij de Pixel 9 slechts 128 GB bij de instapversie of 256 GB voor 100 euro extra. Bij de Pixel 9 Pro is er ook nog een versie met 512 GB en als je nu echt heel veel foto’s neemt dan krijg je tot 1 TB bij de aankoop van de duurste Google Pixel 9 Pro XL. Al kost die wel 500 euro meer dan de instap 9 Pro XL. Dat is toch wel een grote teleurstelling, gezien de premium camerafuncties (meer daarover later) toch wel geheugen vreten. Bovendien geven concurrenten als Apple en Samsung tegenwoordig bijna standaard 256 GB of zelf 512 GB aan hun gebruikers. Daarnaast gebruikt Google nog steeds de verouderde UFS 3.1-opslag, terwijl de concurrentie al enige tijd is overgeschakeld op het snellere UFS 4.0. Wel brengt Google een oplossing voor wie het geheugen te beperkt is. Zo kun je tegen betaling van een maandelijks bedrag een Google One Premium abonnement afsluiten, waarbij je 2 TB opslagruimte in de cloud krijgt. Een gratis proefabonnement van 1 jaar zit inbegrepen bij aankoop van elke Pixel 9 Pro.
Camera’s van de Pixel 9 Pro en Pro XL
De Pixel-smartphones van Google hebben ondertussen al heel wat faam verzameld over hun camerasysteem. De camera’s zijn nagenoeg dezelfde als die uit de Pixel 8 Pro. Zo is de hoofdcamera nog steeds eentje van 50MP op een 1/1,31″ (72mm²) grote sensor. Verder beschikken alle Pixel 9-telefoons over dezelfde ultragroothoeklens van 48 PM met macromodus. Dat is vooral voor de gewone Pixel 9 een grote upgrade, gezien de Pixel 8 nog maar over een 12 MP groothoekcamera beschikt. Bij de 9 Pro en 9 Pro XL wordt daar nog een 48 MP telelens aan toegevoegd met 5X optische zoom. Dat laatste is echt wel een knappe prestatie, gezien andere smartphonemakers slechts 3X optische zoom aanbieden. Aan de voorkant kreeg de Pixel 9 de camera uit de Pixel 8 Pro. De Pixel 9 Pro’s beschikken dan weer over een premium selfiecamera van 42 megapixel.
Foto’s nemen met de Google Pixel 9 Pro XL gaat eenvoudig dankzij de gebruiksvriendelijke camera-app. Deze biedt een overzichtelijke interface waarbij het mogelijk is om je foto’s zowel in jpg als in raw op te slaan. Bovendien bieden de Pro en Pro XL ook de optie om foto’s te nemen van 50 MP. Hiervoor heeft de Pixel wel wat tijd nodig om de beelden te verwerken, maar dat is niet zonder resultaat. Zo zijn deze heel wat gedetailleerder en bieden ze een hoger dynamisch bereik. Tenslotte kun je ook manueel je ISO en sluitertijd instellen om zelf het karakter van je foto te bepalen. Daarbovenop komt dan nog eens dat de Pro acht foto’s combineert tot 1 foto om meer detail en kleur te kunnen tonen.
Nieuwe camerafuncties
Vorig jaar konden we al kennismaken met AI-functies als Magic Editor, Best Take en Video Boost. Daar voegt Google nu nog enkele nieuwe functies aan toe. Een daarvan is Add Me (voeg me toe). Hiermee kun je een groepsfoto maken, zonder dat iemand ontbreekt. Hiervoor worden twee afbeeldingen gecombineerd. Na het maken geef je de Pixel 9 door aan iemand die al op de foto staat. Deze krijgt dan door middel van augmented reality de foto te zien en kan zo bepalen waar je op de foto komt te staan. Wel is er nog wat bijsturing nodig om een echte foto te maken. Zo zijn er vaak nog wat wazige strepen te zien rond de persoon die erbij komt in de tweede foto.
Daarnaast kreeg de panoramamodus een flinke upgrade. Waar je bij de toestellen van andere merken traag moet ronddraaien, beweeg je bij de Pixel 9 traag tussen verschillende punten. Op zo’n punt houdt je dan even je smartphone stil zodat de camera een foto met meer detail kan nemen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat panorama’s meer details bevatten. Het systeem werkt goed, maar toch lijkt het alsof er soms happen uit een bepaald voorwerp zijn genomen. Daarnaast brengt Google, als eerste smartphone maker ooit, ook een nachtmodus uit voor het nemen van panorama foto’s. Deze werkt verrassend goed. Want waar je bij andere toestellen vaak gewoon een donkere waas ziet, krijg je hier echt een mooi panorama te zien met weinig ruis.
Een lege AI-doos
Normaal brengt Google zijn Pixel toestellen later op het jaar uit, waardoor deze meteen over de nieuwste versie van Android beschikken. Dat is nu echter anders, gezien de toestellen gelanceerd worden met Android 14. Wel belooft Google nog meer AI toe te voegen. Zo is de Google-weerapp verder uitgebreid met een buienradar en meer gedetailleerde informatie over regenval en luchtkwaliteit. Daarnaast voeg het ook een AI-weerbericht toe, dat in een enkele zin samenvat hoe het weer nu is: “Een fijne avond met aangename temperaturen en een hogere luchtvochtigheid later deze avond”. Wat hier nu net AI aan is, hebben we het raden naar. Zeker gezien het weerbericht negen op de tien keer dezelfde zin weergeeft.
Helaas voor de Europese consument zijn heel wat AI-functies gewoon niet beschikbaar op ons continent. Als klant kun je je dus bekocht voelen, gezien Google net uitpakt met deze exclusieve mogelijkheden. Wie de Pixel 9, 9 Pro of 9 Pro XL dus koopt voor Pixel Studio of Pixel Screenshots is eraan voor de moeite. Wel zijn deze gewoon te “side loaden”, waardoor je alsnog geen kat in een zak koopt. We begrijpen niet echt waarom Google er hier zo moeilijk over doet om deze standaard aan te bieden, maar mogelijk zit de AI-act van de EU er voor iets tussen.
Pixel Studio & Screenshots
De eerste nieuwe AI-app waar Google ons mee kennis laat maken is Pixel Studio. Dit is ruwweg een beeldgenerator die tekst omzet in een afbeelding. Hiervoor gebruikt Google zijn eigen Imagen 3-model, dat sterk lijkt op Dall-E de beeldgenerator van Open AI. Het is onduidelijk of deze lokaal op de smartphone draait, of volledig in de cloud gezien de app enkel werkt met een actieve internetverbinding. In de app geef je een prompt in, waarbij je binnen enkele seconden al een resultaat hebt. Je kunt bovendien meerdere keren dezelfde prompt opnieuw genereren, waarbij je telkens een andere afbeelding krijgt. Tenslotte kun je kiezen tussen verschillende tekenstijlen: Freestyle, 3D Cartoon, Video Game, Cinematisch, Schets, Anime of Sticker. Pixel Studio kan nog geen mensen genereren, maar de app geeft aan dat dit er wel zit aan te komen. Daarnaast heeft Pixel Studio nog steeds moeite om tekst correct te genereren.
De tweede nieuwe AI app die Google lanceert is Pixel Screenshots. Met deze app kun je eenvoudig de screenshots terugvinden die je enkele maanden geleden maakte. Hiervoor wordt een lokaal AI-model gebruikt dat elke screenshot op je smartphone analyseert en categoriseert. Daarbij houdt het ook bij waar de screenshot werd genomen, om zo nog meer details te kunnen tonen. Dit kan erg handig zijn om bijvoorbeeld een screenshot van een wificode of het reservatienummer van je hotel terug te vinden.
In de Verenigde Staten brengt Google ook Call Notes uit. Hiermee worden transcripties gemaakt van een telefoongesprek. Google kondigde eerder al aan dat deze functie enkel in de VS beschikbaar zou zijn, maar dat het hard werkt aan de toevoeging van meer landen en talen.
Gemini Live
Een andere feature die wel in België beschikbaar is, is Gemini Live. Althans, als je beschikt over een One Premium AI abonnement waarmee je toegang hebt tot Gemini Advance. Gemini Live is vooralsnog enkel nog in het Engels beschikbaar. Tijdens zo’n live gesprek met Google’s AI kun je kiezen uit verschillende stemmen die stuk voor stuk realistisch klinken. Bovendien is ook de reactietijd best kort, waardoor er maar een beperkte tijd tussen jouw vraag of opmerking en de reactie van Gemini zit. Daarnaast maakt Gemini nog heel wat fouten. Zo lijkt de informatie die je ontvangt soms niet te kloppen. Wanneer je de AI hier op wijst, krijg je excuses en soms zelf een nieuw antwoord dat opnieuw niet klopt. Diezelfde fouten zien we ook verschijnen in de geschreven versie van Gemini, waardoor we dus kunnen concluderen dat Google de gesproken prompts gewoon omzet in tekst en deze dan voedt aan haar taalmodel.
Dagelijks gebruik en batterijduur
De Google Pixel telefoons staan niet bepaald bekend om hun lange batterijduur. Vergeleken met de Google Pixel 8 Pro (5050 mAh), beschikt onze Pixel Pro 9 XL over een marginaal grotere batterij van gemiddeld 5060 mAh. Hiermee doet het zelf beter dan Apple of Samsung in hun high-end toestellen, maar het stroomverbruik blijft nog steeds pakken hoger door het gebruik van minder efficiënte Tensor chips. Toch blijkt deze smartphone over voldoende stroom te beschikken om de hele dag door mee te kunnen draaien. Opladen is mogelijk aan maximaal 45W, of 23W draadloos.
Wanneer je de Google Pixel 9 Pro XL dagelijks gebruikt, is het wel zo handig dat je hierbij ook gebruik maakt van het Google ecosysteem. Zo heb je vanuit de Gemini assistent meteen de mogelijkheid om andere Google apps zoals Gmail, Youtube, Document… aan te sturen. Zelf een volledige trip, inclusief vlucht en hotel, plannen is mogelijk via de digitale assistent. Verder ligt dit toestel gewoon goed in de hand. Hierbij voldoet het aan alle verwachtingen die je hebt van een high-end toestel. Een eervolle vermelding gaat uit naar de hoesjes die Google uitbrengt voor de Pixel 9 modellen. Deze zijn van een zeer zacht aangenaam materiaal en verzamelen amper stof.
Prijs
De Google Pixel 9-serie is de tweede Pixel reeks die in België te koop is. Voor de Pixel 9 betaal je 899 euro voor 128 GB of 999 euro voor 256 GB. Voor de Pro betaal je 1.099 euro (128 GB), 1.199 euro (256 GB) of 1.329 (512 GB). D door ons geteste Pixel 9 Pro XL van 128 GB is te koop voor 1.199 euro. Daarnaast zijn er ook varianten met 256 GB (1.299 euro), 512 GB (1.429 euro) en zelfs 1 TB (1.689 euro).
Qua kleuren krijg je de keuze tussen Obsidiaan (zwart), Porselein (beige), Wintergroen en Pioen (roze) bij de instap Pixel 9. Bij de Pro toestellen worden de opties Wintergroen en Pioen vervangen door Grijsgroen en Rozenkwarts. In de doos van de Google Pixel 9, die overigens volledig plasticvrij is, zit uiteraard het toestel, een USB-C kabel en een USB-C naar USB-A quick switch adapter. De 45 W oplader wordt niet meegeleverd en is apart te koop voor 34,99 euro.
Conclusie
De Google Pixel 9 Pro XL is zonder twijfel een indrukwekkend toestel dat op veel vlakken de verwachtingen van een high-end smartphone waarmaakt. Het vernieuwde design, met zijn gestroomlijnde camera-eiland en premium afwerking, laat zien dat Google oog heeft voor detail. Het Super Actua display, met zijn ongeëvenaarde helderheid en vloeiende dynamische refreshrate, biedt een uitstekende kijkervaring. Hoewel de Tensor G4-chip qua prestaties achterblijft op de concurrentie, is de dagelijkse gebruikerservaring nog steeds soepel en responsief, mede dankzij de verbeterde efficiëntie en koeling.
Daarnaast blijven de camera’s van de Pixel 9 Pro XL een hoogtepunt. Een sterke combinatie van hardware en AI-functies zorgen voor prachtige foto’s onder diverse omstandigheden. De nieuwe AI-camerafuncties zijn veelbelovend, hoewel sommige nog wat finetuning nodig hebben. Wel is het erg jammer dat vele AI-functies officieel niet beschikbaar zijn in Europa. Zeker gezien Google net de aandacht vestigt op de beschikbaarheid van bijvoorbeeld Pixel Studio en Pixel Screenshots. Als klant is het dus moeilijk om je van de indruk te ontdoen dat je bekocht bent.
Ondanks deze minpunten, biedt de Pixel 9 Pro XL een solide all-round ervaring, vooral voor gebruikers die al in het Google-ecosysteem zitten. De batterijduur is verbeterd, maar blijft achter bij sommige concurrenten. Gezien de prijs en het brede scala aan functies, is de Pixel 9 Pro XL een sterke concurrent in het premiumsegment, al moet Google nog enkele hobbels gladstrijken om echt de leiding te nemen.
Houdt zeker ook onze website in de gaten, want binnenkort volgt nog de review van de nieuwe Google Pixel Watch 3.
Getest: Google Pixel 9 Pro XL
Totaal
De Google Pixel 9 Pro XL is zeker een waardige opvolger voor de Pixel 8. Zo kreeg het design een frisse nieuwe look en werden ook de camera’s onderhanden genomen. Alleen kan je je als consument niet van de indruk ontdoen dat Google met valse beloftes strooit, gezien enkele beloofde AI-functies niet werken in Europa. Mogelijk komen deze over enkele weken alsnog naar Europa, maar daarover blijft het voorlopig stil bij Google.
Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring met de Google Pixel 9 Pro XL, die ons ter beschikking werd gesteld door Google. Wij zijn in geen enkel geval verbonden aan of gesponsord door Google. Onze meningen zijn volledig eerlijk en onpartijdig.