WEC Fuji: de voorbeschouwing

DoorMatthias Hautekiet

12 september 2024
Fuji Speeway, 6 Hours of Fuji, FIA WEC 2024, © FIA WEC / Julien Delfosse / DPPI

De vorige wedstrijd van het FIA World Championship ligt amper twee weken achter ons, of daar is de volgende al. Dit weekend trekt de endurance racerij naar Japan voor de 6 Hours of Fuji, de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Voor de rijders aan de top van het kampioenschap is Fuji meteen ook de kans om hun kansen te vergroten.

Foto © FIA WEC / Julien Delfosse / DPPI

De Fuji Speedway, gelegen in de schaduw van de iconische Mount Fuji, is altijd wel een speciale wedstrijd. Zo is het een circuit waar de snelheid heel erg hoog ligt. Het rechte stuk op start/finish is met 1,5 kilometer lang zelfs de langste op de kalender. Daarnaast zijn er ook heel wat scherpe bochten waar er net heel veel downforce nodig is. De constructeurs moeten dus op zoek naar de perfecte afstelling. Wie dat het beste doet, kan net zoals Toyota vorig jaar deze belangrijke wedstrijd winnen.

Het kampioenschap

Na Lone Star Le Mans op COTA begin deze maand gaat er behoorlijk spannend aan toe in het kampioenschap. André Lottere, Kévin Estre en Laurens Vanthoor zijn met 125 punten nog steeds de leiders in de #6 Porsche 963. Dat zijn slechts twaalf punten meer dan Kamui Kobayashi en Nyck de Vries in de #7 Toyota. Die laatste staan bovendien gelijk met het trio Fuoco, Molina, Nielsen in de #50 Ferrari. De druk die rust op de schouders van de top drie is dus behoorlijk groot. Theoretisch maken ook de #5 Porsche (Campbell, Christensen, Makowiecki – 77 punten) en de #8 Toyota (Buemi, Hartley, Hirakawa – 69 punten) nog kans, maar dan moet een van hen de wedstrijd winnen en mag geen enkele wagen boven hen nog punten scoren.

Ook in het kampioenschap bij de constructeurs zijn het dezelfde merken die de plak voeren. Daar leidt Toyota met 147 punten op Porsche (136 punten) en Ferrari (128 punten). Alpine is “best of the rest” met 37 punten, gevolgd door BMW (31 punten) en Cadillac (29 punten). Peugeot staat voorlopig zevende met 22 punten. Lamborghini sluit het kampioenschap voorlopig af met 11 punten. Eigenlijk is het Isotta Fraschini die achteraan het kampioenschap bengelt, maar de Italianen lieten eind augustus weten zich terug te trekken uit het kampioenschap.

Planning voor de 6 Hours of Fuji

  • Vrijdag 13 september
    • 4u00 – 5u30: Eerste Vrije Training
    • 8u30 – 10u00: Tweede Vrije Training
  • Zaterdag 14 september
    • 3u20 – 4u20: Derde Vrije Training
    • 7u20 – 9u50: Kwalificaties en Hyperpole
  • Zondag 15 september
    • 4u00 – 10u00: 6 Hours of Fuji

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!