WEC Fuji: Vanthoor en Porsche Triomferen, Vandoorne Scoort voor Peugeot

DoorMatthias Hautekiet

15 september 2024
06 ESTRE Kevin (fra), LOTTERER André (ger), VANTHOOR Laurens (bel), Porsche Penske Motorsport, Porsche 963 #06, Hypercar, celebration during the 2024 6 Hours of Fuji, 7th round of the 2024 FIA World Endurance Championship, from September 13 to 15, 2024 on the Fuji Speedway in Oyama, Shizuoka, Japan - Photo Javier Jimenez / DPPI

André Lotterer, Kévin Estre en Laurens Vanthoor hebben met de #6 Porsche de overwinning bemachtigt tijdens de 6 Hours of Fuji. Het trio verstevigt zo hun leiderschapspositie in de aanloop naar de laatste wedstrijd van het 2024 FIA WEC-kampioenschap. Plaats twee is voor Dries Vanthoor, Raffaele Marciello en Marco Wittmann in de #15 BMW M van Team WRT.

Foto © FIA WEC / Javier Jimenez / DPPI

Na een spannende strijd tijdens de kwalificaties op zaterdag, was ook de race vandaag op z’n zachtst gezegd interessant te worden. De #6 Porsche 963 Hypercar van Lotterer, Estre en Vanthoor startte deze wedstrijd vanaf de zesde plaats, maar kon profiteren van enkele meevallers. Zo maakte Robert Kubica tijdens de tweede ronde op Fuji een remfout. Bij het incident raakten ook de #5 Porsche (Campbell, Christensen, Makowiecki), de #51 Ferrari (Pier Guidi, Calado, Giovinazzi) en de #35 Alpine (Gounon, Habsburg, Milesi betrokken. Later in de race zorgde een nieuw incident tussen diezelfde Porsche en de #7 Toyota (Conway, Kobayashi, de Vries) ervoor dat die laatste de wedstrijd moest staken. Bovendien reden de drie rijders op de #6 Porsche één van hun beste wedstrijden van het seizoen. Laurens Vanthoor reed de Porsche 963 naar de eerste plaats in de openingsfase, waarna zijn teamgenoten het afmaakten. Het verschil aan de eindmeet bedroeg maar liefst zestien seconden op de #15 BMW op de tweede plaats. Een eerst podium dus voor BMW sinds hun toetrede aan de Hypercar-klasse.

Beste resultaat voor Peugeot

Plaats drie is voor de #36 Alpine A424 van Nicolas Lapierre, Mick Schumacher en Matthieu Vaxiviere. Voor Peugeot Sport is dit dan weer hun beste race van het jaar. Mikkel Jensen, Nico Müller en Jean-Éric Vergne bezorgen de #94 Peugeot 9X8 een vierde plaats. Het trio eindigt voor de #12 en #38 Porsches van het Jota team op plaats vijf en zes. De #35 Alpine wordt zevende. Ook voor landgenoot Stoffel Vandoorne en zijn teamgenoten Paul di Reste en Loïc Duval is dit een mooie wedstrijd geworden. De #94 Peugeot vertrok vanaf de achterkant van de Hypercar grid, maar wist uiteindelijk de achtste plaats te bemachtigen. Dit is meteen ook het beste resultaat voor de wagen dit seizoen en de eerste punten voor Vandoorne. De #50 Ferrari en #8 Toyota ronden de top tien af. Polesitters Alex Lynnen en Earl Bamber haalden het einde van de race niet. De #2 Cadillac kampte eerste met een lekke band. In de slotfase parkeerde Alex Lynn de Cadillac in de bandenmuur bij een inhaalpoging waarbij hij op het vuil terechtkwam.

Het kampioenschap

Dankzij de mooie overwinning van Estre, Lotterer en Vanthoor verstevigt het trio hun leiderschapspositie in het klassement. De Porsche-rijders hebben nu 150 punten achter hun naam staan. Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen volgen met 115 punten in de #50 Ferrari. Plaats drie is voor Kamui Kobayashi en Nick de Vries (113 punten) in de #7 Toyota. Met de 8 Hours of Bahrain op 2 november zijn er nog 38 punten te verdelen voor de winnaar van die wedstrijd. Als Fuoco en zijn team daar winnen, heeft de #6 Porsche genoeg aan een negende plek. Er moet dus al veel gebeuren, wil iemand hen nog van een wereldkampioenschap houden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!