Tweedehands speedpedelec-markt groeit met 17,4 procent

DoorMatthias Hautekiet

5 oktober 2024
Ellio Max speed pedelec

Tijdens de eerste negen maanden van 2024 is het aantal inschrijvingen van tweedehands speedpedelecs met 17,4 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio. Ook uit die cijfers blijkt dat het aantal nieuwe inschrijving in België met 17,9 procent gedaald is, in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

Volgens Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie Traxio, heeft vooral het slechte weer de verkoop van nieuwe speedpedelecs parten gespeeld. Diezelfde trend zet zich trouwens ook voort in de volledige fietsenmarkt die dit jaar in een dipje zit. Toch is er volgens Ryland ook positief nieuws: “We zien in de cijfers ook de positieve aanwijzing dat de speed pedelec een duurzaam mobiliteitsmiddel is dat als occasie steeds toegankelijker wordt voor een grote groep gebruikers. Het is wel belangrijk dat de nieuwmarkt terug gaat aantrekken in het komende jaar zodat met het oog op een structureel voldoende hoge instroom voor occasies in de toekomst. We denken alvast dat dit mogelijk zal zijn dank de ruimere verspreiding van leasing en cafetariaplannen – vanaf 2025 ook voor federale ambtenaren en werknemers in het onderwijs”.

Stabiele markt

Ondanks de dalende trend blijft de speed pedelec markt toch behoorlijk stabiel. Als je de 6.277 tweedehandse en 10.189 nieuwe speedpedelecs bij elkaar optelt, ligt het totaal van 16.466 inschrijvingen in lijn met de voorbije jaren. Al is er met -7,8 procent in vergelijking met 2023 en -9,2 procent vergeleken met 2022 toch een kleine daling te merken. Dit vormt volgens Traxio geen enkele probleem, gezien de tweedehandsmarkt nu nog in zijn kinderschoenen staat. Deze moet namelijk nog de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen, waarbij de dalende trend omgezet zal worden naar een positieve. Tenslotte blijkt ook dat speedpedelecs vooral in Vlaanderen populair zijn. Zo wordt 94,4 procent (9.623 stuks) van de nieuwe en 90,9 (5.705 stuk) procent van de tweedehands snelle fietsen aan de noordelijke kant van de taalgrens geregistreerd.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!