Renault 4 keert terug als elektrische wagen

DoorMatthias Hautekiet

15 oktober 2024
Nieuwe Renault R4 E-Tech Electric

Bij Renault blijven ze in een nostalgische roes gang. Na de eerdere terugkeer van de R5 als een elektrische wagen lanceren de Fransen nu ook de Renault 4 opnieuw. De R4 werd in 1961 gelanceerd waar iedereen, ongeacht sociale status, mee wou rondrijden. In geen tijd groeide deze Renault dan ook uit tot een icoon waar menig bestuurder vorige eeuw in leerde rijden. Na een still dood in 1992 keert deze icoon nu dus terug als EV.

Foto’s © Renault

In Frankrijk hebben ze dus iets voor retro, zover is nu wel duidelijk. Na de marktlancering van de Renault 5 E-Tech Electric eerder dit jaar en de voorstelling van de retro Twingo Electric vorige week, keert nu ook de R4 terug. Hiermee worden de showrooms van de Franse constructeur stilaan, maar zeker gevuld met retro modellen.

De Renault R4 E-Tech Electric wordt wel volledig anders dan zijn voorganger. Waar het originele model als allereerste ‘hatchback’ massaproductiewagen vooral betaalbaar moet zijn, focust Renault nu vooral op functionaliteit. De elektrische R4 zal dus in een hoger segment vallen. Deze kleine SUV moet opnieuw een echte familiewagen worden met een lengte van 4,14 meter en koffer van 420 liter. Bovendien opent de koffer bijzonder “laag”, waardoor je zwaardere bagage niet te hoog moet tillen. De wagen krijgt net zoals de R5 een moderne look met een retro kantje. Denk maar aan de derde zijruit. Het geheel wordt bekroond met een grille uit één stuk met verlicht Renault-logo.

Combinatie van retro en modern

Ook binnenin wordt diezelfde lijn volledig doorgetrokken. Zo is hij standaard uitgevoerd met een geruit stoffen interieur dat zo uit de vorige eeuw lijkt te komen. Toch oogt alles best modern dankzij een groot infotainmentsysteem. Ook alle verplichte rijhulpsystemen zijn aanwezig, aangevuld met het Open R Link-systeem met Google Automotive integratie. Afhankelijk van de gekozen uitvoering (Evolution, Techno of Iconic) krijgt het interieur een ander kleurtje.

Bereik van de Renault 4 E-Tech Electric

Wie de nieuwe Renault 4 E-Tech Electric wil kopen zal de keuze krijgen tussen twee verschillende aandrijflijnen en batterijen. Zo beschikt de R4 Urban Range over een motor van 90 kW (120 pk) en 225 Nm. Met een batterij van 40 kWh moet je volgens de voorlopige WLTP-norm een bereik van 300 kilometer halen. Snelladen kan aan maximaal 80 kW. Daarnaast wordt de nieuwe Renault 4 ook uitgebracht in een Comfort Range met een motor van 110 kW (150 pk) en 245 Nm koppel. Deze beschikt over een grotere batterij van 52 kWh, waarmee je een afstand tot 400 kilometer moet kunnen halen. Snelladen kan hier iets sneller aan 100 kW.

Prijzen voor de Renault 4 E-Tech Electric worden nog niet gegeven. Wel weten we dat deze retrofuturistische EV nog voor de zomer van 2025 op onze Belgische wegen zal rondrijden.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!