Nissan Formula E Team trapt elfde seizoen af met nieuwe rijder en livery

DoorMatthias Hautekiet

17 oktober 2024
Nissan Formula E e-4ORCE 05 wagen

Het Nissan Formula E Team trapt deze week het elfde seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap op gang met de voorstelling van hun nieuwe wagen. Uiteraard was ook EVolution aanwezig op hun hoofdkwartier om hun nieuwe bolide voor te stellen. Dit biedt ons meteen ook een mooie kans om de plannen van het team voor het volgende seizoen te horen.

Vlak voor de start van het vorige seizoen ruilde Nissan hun Formula E basis in Le Mans in voor een gloednieuw gebouw in Parijs. Deze gloednieuwe faciliteit met een oppervlakte van 2.600 m2 zorgt er in de eerste plaats voor dat de Fransen efficiënter kunnen werken. Hij ligt namelijk net naast die van het Alpine F1-team, waarmee Nissan een nauwe samenwerking heeft. Voor sommige tests en technologie trekt het regelmatig naar de Franse renstal en dat was altijd wel een gedoe met transport. Nu moeten ze gewoon de straat oversteken, want natuurlijk een enorme tijdwinst is. Verder ligt hun nieuwe thuisbasis op amper 25 minuten van de luchthaven Paris-Olry, waardoor hun rijders, gasten en partners eenvoudiger de fabriek kunnen bereiken.

Focus op duurzaamheid

Naast praktische en tijdsgebonden voordelen is er natuurlijk ook de duurzaamheid. Dit is namelijk iets wat Nissan erg hoog in het vaandel draagt. Zo is de nieuwe fabriek erg energiezuinig en voorzien van alle nieuwe technologieën voor een optimaal energie-beheer. Verder zorgt hij ervoor dat het team en de rijders geen uren in de wagen, tot 6 uur per pendelrit heen en terug, moeten afleggen, waardoor er opnieuw minder uitstoot is. “Het doel is om in 2050 CO2-neutraal te zijn over de volledige lijn bij de Nissan Group en daar moeten ook wij als Formula E Team dus aan bijdragen. Zo hebben we al de volledige drie sterren behaald op het FIA Environmental Accredition label. Deze legt op hoe we de CO2-uitstoot moeten beperken, maar we gaan nog een stap verder. Alle CO2 die we nog uitstoten wordt door partners tot op de gram juist berekend, waarna we deze gaan compenseren”, aldus teambaas Tommaso Volpe.

Drie kampioenschappen winnen

Bij het Nissan Formula E Team zijn ze allerminst bescheiden wanneer het gaat over hun doelen voor het komende FE-seizoen. Het afgelopen seizoen kenden de Franse Japanners een enorme groei op het vlak van prestaties. Nissan werd vierde bij de teams, derde bij de constructeurs en nog eens vierde bij de rijders dankzij Oliver Rowland. Het zal dus niet eenvoudig worden om die resultaten te evenaren, toch is Tommaso Volpo vastberaden en denkt zelf de drie kampioenschappen te kunnen winnen.

We kijken erg uit naar het nieuwe seizoen en we hebben hard gewerkt om vertrouwd te raken met de GEN3 Evo-auto. Tot nu toe is alles goed gegaan en we kunnen niet wachten om de baan op te gaan in Valencia. Onze nieuwe fabriek is nu volledig operationeel en dat maakt een enorm verschil: we hebben optimaal gebruik kunnen maken van deze faciliteiten, waardoor we het potentieel van het team hebben kunnen maximaliseren.We zijn volledig gefocust op voortdurende verbetering en bouwen voort op het werk dat we een paar maanden geleden hebben gedaan, terwijl we ernaar streven om in seizoen 11 aan de top mee te doen.”

Tommaso Volpe, Managing Director en teambaas bij Nissan Formula E

Toch zal dit geen eenvoudige opdracht worden voor Norman Nato en Oliver Rowland. Deze elfde jaargang van het elektrische kampioenschap markeert namelijk de intrede van de Gen3 EVO-wagen. Deze is de snelst accelererende racewagen ter wereld in een FIA-kampioenschap en sprint in amper 1,82 seconden van 0 naar 100 km/u. Bovendien zijn er ook enkele aanpassing aan het bodywork zoals een stevigere voorvleugel. Verder zijn er ook nieuwe banden, de introductie van de vierwielaandrijving en de mogelijke introductie van de Attack Charge pitstop. Allemaal zaken waarrond het team nu een nieuwe strategie moet uitbouwen.

Een nieuwe livery voor seizoen 11

Samen met de plannen voor het volgende seizoen snelt Nissan ook hun nieuwe Formula E-wagen voor. Al is er eigenlijk niet zo heel veel voor te stellen. Wie het afgelopen seizoen al het kampioenschap volgde, zag dat Nissan zijn wagen tooide met de roze Sakura-bloesem. Die is ook dit jaar weer overvloedig aanwezig. “Met de Sakura-bloesem zetten we onze Japanse identiteit nog meer in de kijker. We zijn dan ook trots op de rijke motorsportgeschiedenis van ons merk en land. Geen speciale kleurenschema’s dus bij ons, maar herkenbaarheid voor onze fans.”, aldus Volpe over het ‘nieuwe’ design.

Of Nissan zijn sterke claims zal kunnen waarmaken ontdekken we over een kleine drie weken al. Van 4 tot 7 november vindt namelijk de jaarlijkse pre-season test in Valencia plaats. Dan zullen we meteen ook hun wagen, net als die van de andere teams, voor het eerst in actie zien.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!