Kalender voor elfde Formula E seizoen officieel bevestigd

DoorMatthias Hautekiet

18 oktober 2024
Kalender voor het elfde seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap (2024/2025) © Formula E

De kalender voor het elfde seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap is eindelijk bekend. Voor het 2024/25 seizoen zullen de teams 16 keer strijden voor de punten, verdeeld over tien verschillende locaties.

Foto © Formula E

De Formula E kalender zoals nu voorgesteld wijkt niet zoveel meer af van de kladversie die we in juni al zagen. Er vond echter een grote wijziging plaats. Oorspronkelijk zouden er zeventien races zijn dit weekend. De vijfde manche, op 8 maart 2025, zou de eerste Thaïse E-Prix moeten worden, maar de voorbereidingen hiervoor raakten niet op tijd rond. Hierdoor krijgen we dus, net zoals afgelopen seizoen, zestien races op de kalender.

Dit wil dus zeggen dat dit elfde Formula E-seizoen wordt afgetrapt tijdens de pre-season testweek in Valencia van 4 tot 7 november. Dit is meteen ook de eerste keer dat we alle teams en rijders tegelijk met de nieuwe GEN3 EVO-wagen zullen zien rijden. De rijders krijgen dus meteen de kans om de snelheid en acceleratie van de snelst accelererende FIA-racewagen tot nu toe te ervaren.

Starten in Sao Paulo

De echte start van het 2024/25 seizoen vindt plaats op zaterdag 7 december 2024 met de openingsrace in Sao Paulo. Daarna krijgen we een rustpauze van een maand, waarna het Formula E Circus naar Mexico trekt. Daar vindt op zaterdag 11 januari 2025 de Mexico City E-Prix plaats op de Autódromo Hermanos Rodríguez. De derde locatie die de elektrische koningsklasse in 2025 aandoet, is Saudi-Arabië. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 2025 vindt daar in Jeddah de eerste double header van het jaar plaats. Na de voorbije jaren in Diriyah gereden te hebben, wordt deze meteen de eerste grote uitdaging waarbij alle teams terug zonder enige data moeten starten.

Een tweede pauze

Doordat Thailand de kalender niet heeft gehaald, ligt het Formula E Wereldkampioenschap bijna twee maanden stil na de Jeddah E-Prix. Heel wat tijd dus voor de teams en hun rijders om zich grondig voor te bereiden voor de Miami E-Prix. Hiermee keren de elektrische racewagens wat terug naar hun roots, gezien Miami de eerste racelocatie was in de VS tijdens het allereerste seizoen. De Miami E-Prix wordt daar verreden op zaterdag 12 april 2025. Al zal deze door het tijdsverschil met België eerder in de vroege ochtend van zondag 13 april vallen.

Verder is er ook goed nieuws voor de fans van de Monaco E-Prix. Deze vaste waarde in het Prinsdom wordt vanaf dit seizoen een double header met twee races op zaterdag 3 en zondag 4 mei 2025. Wij zijn alvast benieuwd hoe de race zal verlopen met deze nieuwe generatie van snellere Formula E-wagens in de smalle straten van Monaco.

Zes races in Azië

Na de Monaco E-Prix beginnen de teams aan het Aziatische luik van het kampioenschap. Zo wordt er op zaterdag 17 en zondag 18 mei 2025 alweer een nieuwe double header verreden, deze keer in de straten van Tokyo. Daarna volgt met de Shanghai E-Prix alweer een volgende double header op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni 2025. De derde en laatste locatie in Azië is de Indonesische hoofdstad Jakarta. Deze viel vorig jaar nog van de kalender door de voorbereidingen voor de verkiezingen in het land, maar is dit jaar dus terug op zaterdag 21 juni 2025.

Laatste keer naar Londen

Om het seizoen af te sluiten trekken we opnieuw naar Europa, waar op zaterdag 12 en zondag 13 juli 2025 de Berlin E-Prix plaatsvindt. Deze belooft alweer voor heel wat spektakel te zorgen, gezien de teams en hun rijders de laatste belangrijke punten voor de grote finale bijeen sprokkelen. Het elfde seizoen van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap krijgt zijn apotheose met een laatste double header op zaterdag 26 en zondag 27 juli 2025 in Londen.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!