Duits onderzoek bevestig: EV’s staan minder vaak langs de kant

DoorMatthias Hautekiet

15 april 2025
Kia EV3 Long Range GT-Line elektrische wagen

Uit een onderzoek van de Duitse automobielclub ADAC blijkt dat elektrische wagens betrouwbaarder zijn dan exemplaren met een verbrandingsmotor. Meer zelfs procentueel gezien staan wagens op diesel en benzine gemiddeld drie keer meer langs de weg dan dat bij EV’s het geval is.

Tegenstanders van elektrische wagens roepen vaak dat ze erg onbetrouwbaar zijn, terwijl de voorstanders net het omgekeerde beweren. Een groot onderzoek van de Allgemeine Deutsche Automobil-Club, kortweg ADAC, toont nu aan dat de voorstanders het bij het rechte eind hebben. De Duitse tegenhanger van de VAB en Touring analyseerde de cijfers van 2020 tot en met 2024. In totaal noteerden ze vorig jaar meer dan 3,6 miljoen oproepen voor wagens die met pech langs de kant stonden. Dat op zich is al een stijging in vergelijking met 2023, toen het er nog ‘maar’ 3,5 miljoen waren. Alle pechgevallen zijn samen goed voor maar liefst 159 verschillende modellen.

EV’s hebben minder vaak pech

Van die miljoenen wagens met pech telde ADAC in 2024 43.678 elektrische exemplaren. Dat is een stijging van 46 procent in vergelijking met 2023. Dat het aantal EV’s hier stijgt, is niet echt verwonderlijk. Zo zijn ook het aantal elektrische wagens op de weg de afgelopen jaren sterk gegroeid. Toch tonen de cijfers duidelijk aan dat er in verhouding veel meer auto’s met een verbrandingsmotor langs de kant staan. Om tot deze conclusie te komen, keek men naar wagens ingeschreven tussen 2020 en 2022 die het afgelopen jaar beroep moesten doen op de pechverhelpingsdiensten van ADAC. Zo stonden moesten ze per 1.000 wagens uit 2020 vorig jaar 12,9 keer uitrukken voor exemplaren op fossiele brandstoffen, terwijl dat bij EV’s slechts 8,5 keer was. Voor auto’s met een verbrandingsmotor uit 2021 was dat nog 8,2 procent, terwijl het aantal EV’s gehalveerd is naar 4,3. Bij wagens die nog een jaar later ingeschreven werden zijn de verschillen nog groter. Zo tellen we per 1.000 stuks slechts 1,7 elektrische wagens, terwijl dat er 5,4 zijn bij de ICE-wagens. Combineren we alle cijfers, dan resulteert dat in 9,4 pechgevallen voor verbrandingsmotoren en 3,8 voor EV’s.

Vooral problemen met startbatterij

Het grootste probleem voor all wagens, ongeacht hun aandrijflijn zijn, is de startbatterij (12V-accu). Deze veroorzaakt 50 procent van alle pechgevallen bij elektrische wagens en 45 procent bij ICE-wagens. Op de tweede plaats staan vooral problemen met de banden. Elke wagen kan natuurlijk een platte band krijgen. Verder blijkt dat wagens met een verbrandingsmotor vaker langs de weg staan door motorproblemen. Ook hier is een logische verklaring voor. Verbrandingsmotoren bevatten meer bewegende onderdelen dan elektromotoren, waar deze sneller stuk kunnen gaan. Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel aan elektrisch rijden. Zo komen heel wat EV’s met een app waarmee je ook de wagen kunt ontgrendelen. Hierdoor is een vergeten sleutel in de wagen geen reden meer om nog de pechverhelping te bellen.

Toyota slechte leerling van de klas

Tenslotte heeft ADAC ook nog even onderzocht welke wagens nu het meest en minst betrouwbaar zijn. Daaruit blijkt dat de gehele Volkswagen Groep (Audi, Cupra, Skoda, VW…), BMW, Dacia en Mercedes het verrassend goed doen. Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we Toyota terug. Vooral de C-HR, Yaris en Yaris Cross van de Japanse constructeur stonden bijzonder vaak langs we weg. Toyota heeft bij ADAC ook gereageerd op het voordeel aan bevestigd dat er inderdaad problemen zijn geweest met een van de gebruikte batterijtypes. Dit hebben ze echter opgelost via een terugroepactie.

“Toyota heeft het onderwerp van de 12-volt batterij volledig onderzocht in een 360-graden benadering. Als onderdeel van deze maatregel werd het proces van batterijproductie tot aflevering van het voertuig geoptimaliseerd. Dit zorgt ervoor dat onze voertuigen aan klanten worden geleverd met volledig functionele en opgeladen accu’s. Voor de modellen Yaris en Yaris Cross hebben we in februari 2024 als servicemaatregel een nieuwe batterij geïntroduceerd met een aanzienlijk grotere energieabsorptiecapaciteit. Dit zorgt ervoor dat de accu voldoende wordt opgeladen, vooral bij het afleggen van korte afstanden. Deze krachtigere accu is sinds 24 november 2024 in productie en wordt in beide Yaris-derivaten geïnstalleerd. We hebben batterijbewaking ook geïntegreerd in de Connected Service van onze MyToyota app. De app informeert klanten over de laadstatus van de accu.”

Toyota bij ADAC

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: U heeft geen toestemming om deze pagina te printen. Contacteer ons indien u content wil hergebruiken: redactie@ev-olution.be