2024 Diriyah E-Prix: Rowland op pole na monsterlijke kwalificatie, Vandoorne vierde

DoorMatthias Hautekiet

27 januari 2024
Oliver Rowland (#22) - Nissan Nismo Formula E Team tijdens de 2024 Diriyah E-Prix © NISMO

Oliver Rowland (Nissan) start de tweede race van het weekend vanaf pole. De Brit reed een monsterlijke kwalificatie en zet de snelste tijd van het weekend neer. Robin Frijns (Envision) mag starten vanaf plaats twee. Nick Cassidy (Jaguar) en Stoffel Vandoorne (DS) starten de 2024 Diriyah E-Prix vanaf plaats drie en vier.

Foto © NISMO

De kwalificatie in groep A was bijna een race op zich, met meerdere rijders die elkaar inhaalden. Uiteindelijk zijn het Sacha Fenestraz (Nissan) en Robin Frijns (Envision) die als eerste doorgaan naar de duels. Voor DS is het dan weer een betere dag dan gisteren, met zowel Vergne als Vandoorne in de Duels. Het weekend van Pascal Wehrlein (Porsche) staat dan weer in schril contrast met de Mexico E-Prix, nu twee weken geleden. De Duitser zijn tijden zijn vandaag al een stuk beter dan gisteren, maar desondanks valt hij opnieuw net buiten de duels op plaats vijf.

Na een eerste run in Groep B is het Oliver Rowland (Nissan) die de timings aanvoert, gevolgd door Jake Hughes (McLaren), Jehan Daruvala (Maserati) en Sébastien Buemi (Nissan). Bij hun tweede runs waren heel wat rijders goed op weg om een betere tijd neer te zetten. Maar Buemi verremde zich in de laatste tien seconden waarna hij tegen de TECHPRO’s tot stilstaand komt. De rode vlag wordt gezwaaid waardoor alle rijders hun ronde moeten afbreken. Onder anderen Jake Dennis (Andretti) en Sérgio Sette Câmara (ERT) zien een goede kwalificatiepositie zo uit hun handen glippen. Rowland, Cassidy (Jaguar), Hughes en Daruvala gaan door naar de Duels. Buemi zal niet deelnemen aan de e-prix later vandaag.

De duels

Met beide wagens in de duels voor zowel Nissan en DS, is het voor beide teams al een goede tweede dag in Diriyah. De man op pole, Oliver Rowland, deed het daarboven nog eens erg goed in de kwalificaties. Hij versloeg eerst Daruvala met een snelle tijd van 1:10.149. Daarna moesten ook Nick Cassidy en Robin Frijns eraan geloven. De drie tijden (1:10.149, 10.098 en 10.055) van Rowland zijn alle drie goed voor de titel van snelste ronde dit weekend. Ook Stoffel Vandoorne kende een goede strijd tijdens de duels. Hij versloeg eerst Sacha Fenestraz met een verschil van meer dan een halve seconde, maar moest toch de duimen leggen tegen Frijns in de halve finale. De Rumbekenaar start vanaf plaats vier.

Startvolgorde

  1. Oliver Rowland (Nissan)
  2. Robin Frijns (Envision)
  3. Nick Cassidy (Jaguar)
  4. Stoffel Vandoorne (DS)
  5. Jehan Daruvala (Maserati)
  6. Jake Hughes (McLaren)
  7. Sacha Fenestraz (Nissan)
  8. Jean-Éric Vergne (DS)
  9. Sergio Sette Câmara (ERT)
  10. Pascal Wehrlein (Porsche)
  11. Sébastien Buemi (Envision) – zal niet starten
  12. Maximilian Günther (Maserati)
  13. Sam Bird McLaren)
  14. Mitch Evans (Jaguar)
  15. Jake Dennis (Andretti)
  16. Dan Ticktum (ERT)
  17. Nico Müller (ABT Cupra)
  18. Nyck de Vries (Mahindra)
  19. Edoardo Mortara (Mahindra)
  20. Norman Nato (Andretti)
  21. Lucas di Grassi (ABT Cupra)
  22. Antonio Felix da Costa (Porsche)

De tweede race van het weekend in Diriyah start iets na 18 uur.

DoorMatthias Hautekiet

Matthias heeft een bijzondere passie voor de autosport. Hij is vooral weg van de Formula E races en maakt dus vaak een uitstapje naar het circuit. Onze allrounder vindt u zowel achter zijn laptop terug om artikels te schrijven, maar ook met een camera in de hand is hij gelukkig!

error: Piraterij is een misdrijf!